z logistiky, která, jak Vítek říká,
zůstává jeho nejužším hrdlem. Vyšel
ze selské úvahy: musí platit dopravu, takže vždycky bude výhodnější
vézt auto plné rolexek než auto plné
brambor.
MUSEJÍ DORŮST
A úplně stejně to platí, když všechny
rozvážky obstaráváte na kole a vlakem jako Vítek. Dopravní prostředek
ani do budoucna měnit nehodlá.
„Zabalím kytky, dojedu na nádraží
v Horních Počernicích, které je asi
dva kilometry daleko, skočím do vlaku, za patnáct minut jsem na Masarykově nádraží, vyskočím s kolem
a jsem pár set metrů od prvního
klienta. Rychlejší cesta do centra
Prahy neexistuje.“ Navíc se rád
chová ekologicky.
Firmu pojmenoval Personal Green;
na osobním přístupu k rostlinám
i ke klientům si zakládá. Každý
šéfkuchař, který má zájem o jeho
jedlou bižuterii, se musí do skleníků
přijet podívat. Zprvu restaurace oslovoval sám. „Záhy jsem ale poznal,
že některé z těch, co se tváří jako
špička, jsou ve skutečnosti jen navoněná bída, těží jen z turistů, kteří se
už nevrátí.“
Viděl šéfkuchaře vyhlášené restaurace, jak hostům servíruje kytky koupené v květinářství, ošetřené chemickými postřiky a napuštěné hnojivy. „Jen
ze mě tahal rozumy, co všechno se dá
sníst. Tehdy jsem se rozhodl, že nám
to nechci kazit, respektive klientům,
kteří už mi tou dobou dávali vydělat
dost, abych přežil. Ostatní do toho
holt musejí dorůst.“
Zařekl se, že se sám nikomu nabízet
nebude. „To byl moment, kdy se
kšeft kvalitativně zlepšil. Ulevilo
se mi, protože jsem přestal řešit
potenciální množství klientů a kolik
by se dalo vydělat. Řekl jsem si, že
dál budu dělat, co dělám pro stávající
klienty, na nejlepší úrovni. Asi tři
měsíce na to mi zavolal manažer
z Bellevue, že přetáhli kuchaře
Gilada Peleda, který vařil i pod
Gordonem Ramsayem, a chtějí moje
bylinky. Takže se to ukázalo jako
dobré rozhodnutí.“ Aktuálně dodává
zhruba do třiceti restaurací; všechny
by se podle něj vešly do čtyřicítky
nejlepších u nás.
ODRAZ VZHŮRU
Ekonomicky si vede slušně. Za první
rok (přesněji tři měsíce, zemědělcem se stal v září) utržil čtrnáct tisíc
korun, druhý rok tržba povyskočila
na osmdesát tisíc, další rok na dvojnásobek. Loni už to byl milion.
Splatil většinu dluhů a začalo zbývat
na víc než jen na jídlo a nájem. Takže se začíná odměňovat. „Loni jsem
si zavedl volné neděle a letos
na jaře k nim slavnostně přidal
i soboty,“ směje se. Pomáhají mu
čtyři brigádníci – chce firmu pomalu
chystat na to, aby zvládla pár týdnů
běžet i bez něj.
Dovolenou si za pět let, které tráví
ve skleníku, zatím nedopřál. Čerstvou novinkou je, že už v areálu
zahradnictví nebydlí, odstěhoval se
k přítelkyni. Zdá se, že samotářské
roky, do kterých Vítka obhospodařování čtyř set metrů čtverečních
zprvu zpustlých skleníků uvrhlo,
pomalu, ale jistě končí.
„První zima byla hnusná. Když
jsem se pokoušel ve skleníku topit,
musel jsem pořád přikládat, takže
jsem nespal ani dvě hodiny v kuse.
Jenže kotel byl ucpanej, špatně
spaloval a vlastně vodu nezahříval.
Průběžně jsem se tady trávil oxidem
uhelnatým, takže mi vypadaly vlasy
a vousy.“ Když myslel, že je na dně,
dokázalo se vždycky objevit ještě
nějaké hlubší. „Jakmile jsem klesnul
na to poslední, odrazil jsem se
a od té doby má všechno zlepšující
se tendenci, užívám si to. K tomu
jsou dna dobrá.“
Solidně je na tom Vítek i zdravotně.
Což není samozřejmost. Před třinácti
lety mu diagnostikovali roztroušenou sklerózu. První ataka byla silná,
ochrnul na polovinu těla, přestal
slyšet a nakonec i vidět. „Po dvou
týdnech mě propustili z nemocnice
s tím, že jsem pacoš a mám nárok
na invalidní důchod. Ale já se
rozhodnul, že invalida nejsem a pro
důchod si pojedu jedině na kriplkáře.
Nechci si nechat pomáhat, dokud to
není nutné.“
Když šel po prvním půlroce tvrdé
práce ve skleníku na testy, bylo
mu jasné, že dopadnou hrozně, byl
sedřený jak kůň, na umření. Doktoři
kroutili hlavou: všech čtyřicet markerů přesně na středních hodnotách,
ložisko sklerózy na mozku se zmenšilo. „Od té doby jsem absolvoval
asi deset odběrů a vždycky všechno
na středních hodnotách, to se snad
nepodaří ani člověku, který je oficiálně zdravej.“
Jednou týdně si píchá léky, po kterých mu je zle. „Má to průběh
jako silná chřipka, ale vím, že to
po dvaceti čtyřech hodinách přejde.
Takže si to načasuju, abych nemusel
sedat na kolo, zrovna když mi bude
nejhůř. Skleróza mě neomezuje. Je
to jen o tom, jak se člověk omezit
nechá.“
35