OSLAĎTE SI
ŽIVOT
Kam se vypravit na sladké? Milovníci dobrého
jídla vám poradí, jaké cukrárny u nás stojí za to,
které kavárny mají nejlepší dezerty a kde narazíte
na skvělou zmrzlinu. Prostě la dolce vita.
CUKRÁRNA U VELETRHŮ
Praha, Holešovice
Naprosto bezkonkurenční kynuté buchty a koláče, ať
už plněné mákem, tvarohem, nebo sezonním ovocem.
Cukrárna vypadá, jako by se tu čas zastavil někdy
na přelomu osmdesátých a devadesátých let, ale ta
vůně, co se line z výrobny za obchodem, je jednoznačně
aktuální a podmanivá…
Petra Pospěchová
novinářka, autorka
kuchařek
KAVIAREŇ GAVALIER
Banská Štiavnica, Slovensko
Dám i jeden tip ze Slovenska. Štiavnica je překrásné
město, však na to má štempl od UNESCO. A Gavalier
je její sladkou perlou, místem, kde se scházejí turisté,
rodinky i místní mlsouni. Mají tu rozlehlou zahrádku,
na které si nejlíp vychutnáte Gavalierské gule,
čokoládovou laskominu intenzivní chuti, která jde
výborně k lahodnému kafi.
ZÁMECKÁ CUKRÁRNA Bludov
Ne všechno je tu dokonalé, ale deset bodů z deseti si
tohle místo zaslouží za indiánky. V Bludově jsou snad
poslední v republice, kdo dokáže sněhovou náplň
ochutit příjemně a lehce do kysela a udělat čokoládovou
polevu tak, že netvoří tuhý škraloup a je tenoučká
a jemná. Kdo někdy vyráběl indiánky doma, ví, že tenhle
zákusek je královská disciplína.
72