OSLAĎTE SI

ŽIVOT

Kam se vypravit na sladké? Milovníci dobrého

jídla vám poradí, jaké cukrárny u nás stojí za to,

které kavárny mají nejlepší dezerty a kde narazíte

na skvělou zmrzlinu. Prostě la dolce vita.

CUKRÁRNA U VELETRHŮ

Praha, Holešovice

Naprosto bezkonkurenční kynuté buchty a koláče, ať

už plněné mákem, tvarohem, nebo sezonním ovocem.

Cukrárna vypadá, jako by se tu čas zastavil někdy

na přelomu osmdesátých a devadesátých let, ale ta

vůně, co se line z výrobny za obchodem, je jednoznačně

aktuální a podmanivá…

Petra Pospěchová

novinářka, autorka

kuchařek

KAVIAREŇ GAVALIER

Banská Štiavnica, Slovensko

Dám i jeden tip ze Slovenska. Štiavnica je překrásné

město, však na to má štempl od UNESCO. A Gavalier

je její sladkou perlou, místem, kde se scházejí turisté,

rodinky i místní mlsouni. Mají tu rozlehlou zahrádku,

na které si nejlíp vychutnáte Gavalierské gule,

čokoládovou laskominu intenzivní chuti, která jde

výborně k lahodnému kafi.

ZÁMECKÁ CUKRÁRNA Bludov

Ne všechno je tu dokonalé, ale deset bodů z deseti si

tohle místo zaslouží za indiánky. V Bludově jsou snad

poslední v republice, kdo dokáže sněhovou náplň

ochutit příjemně a lehce do kysela a udělat čokoládovou

polevu tak, že netvoří tuhý škraloup a je tenoučká

a jemná. Kdo někdy vyráběl indiánky doma, ví, že tenhle

zákusek je královská disciplína.

72