V červenci měl Finmag na titulní straně

Zdeňka Pohlreicha. Řeč se při rozhovoru točila

také kolem připravovaného bistra Next Door.

Když na konci září podnik konečně otevřel,

museli jsme se vypravit na průzkum.

LUCIE PAVELKOVÁ

„Půjde o koncept pražského bistra.

Jednoduchý neformální styl se

špičkovým produktem. Věřím, že to

bude bomba.“ Tak před pár měsíci

popisoval svůj nový projekt šéfku­

chař Zdeněk Pohlreich. Podařilo se

mu jeho cíl naplnit? Posuďte sami.

NEBE NAD HLAVOU

Next Door najdete naproti úspěšné

restauraci Café Imperial, které se

Zdeněk Pohlreich ujal v roce 2007.

Jde o jeho čtvrtý pražský podnik.

Tentokrát s konceptem „moderního

českého bistra“. Otvírací doba je

zde velkorysá a vcelku neobvyklá –

denně od 7 do 23 hodin. Důvodem

je to, že restaurace funguje i pro

hosty přilehlého hotelu Cosmopo­

litan, takže se začíná už brzy ráno

nabídkou snídaní. Pokud jste stejně

jako já typ člověka, který miluje

velké snídaně, zapište si tento pod­

nik do svého notýsku.

Interiér je relativně jednoduchý,

rozdělený do tří částí. První dvě jsou

klidnější s tlumeným osvětlením,

ideální na romantickou večeři. Já

bych ale doporučila usadit se v po­

slední, nejrušnější části s výhledem

na celou kuchyni a taky na nebe.

Opravdu, strop místnosti je totiž

prosklený a nabízí spoustu světla

a neobvyklý pohled do vnitrobloku.

těším ještě víc než na hlavní chod,

protože právě u něj se často v plné

parádě ukáže fantazie a kreativita

kuchařů. A Next Door v tomto

ohledu zaslouží jedničku s hvězdič­

kou. Moje volba padla na švestkové

knedlíky s makovou zmrzlinou. Vý­

sledná kombinace všech tří prvků –

tvarohových knedlíčků, švestkové

omáčky a neobvyklé zmrzliny –

neměla chybu.

OD SVÍČKOVÉ PO DRŠŤKY

VRÁTÍTE SE?

Když jsem si na internetu poprvé

pročítala menu restaurace, okamžitě

jsem věděla, že musím ochutnat

račí polévku s armagnacem a plně­

nými raviolami. Chuťově byla

velmi zajímavá, krémová s lehce

štiplavým koncem. Nezklamal ani

předkrm v podobě marinovaného

sivena. Byl skvěle ochucený, jemný

a v kombinaci se salátkem z jablek

příjemně svěží.

Ceny nabízených jídel mě zprvu

trochu překvapily – předkrmy

začínají na 195 korunách, většina

hlavních chodů se pohybuje mezi

třemi až čtyřmi sty korunami,

dezerty kolem 140 korun. Nicméně

když se člověk podívá například

do nabídky nedalekého karlínského

podniku Nejen Bistro, jsou vlastně

vcelku srovnatelné a pro centrum

Prahy akceptovatelné.

Při výběru hlavního chodu se možná

trochu zapotíte. Nabídka jídel je

totiž na bistro až netradičně široká.

Pravděpodobně budete stejně jako

já váhat, jestli zkusit něco z netra­

dičních šéfkuchařových specialit,

jako jsou třeba dršťky na uzené

paprice a restované telecí ledvinky,

nebo zůstat u klasiky, tedy svíčko­

vé na smetaně či kachního stehna.

Nakonec jsem zvolila zlatou střední

cestu a objednala si prsa z perličky

s omáčkou ze svatojánských ořechů

a kaší z čerstvé kukuřice. Jídlo bylo

sice dobře připravené, ale nijak

unešená jsem z něho nebyla. U per­

ličky jsem postrádala výraznější

chuť, naopak nasládlá chuť kuku­

řičné kaše byla až moc intenzivní.

Bistru Next Door dávám čtyři

hvězdičky z pěti – jídlo bylo poctivě

připravené a dobře naservírované,

obsluha příjemná, i když občas tro­

chu rozpačitá, interiér rozhodně zají­

mavý. Pro plný počet bodů tomu ale

zkrátka něco chybí. Speciálně v Pra­

ze, kde najdete čím dál víc podniků,

které nabízejí výborné jídlo a kvalit­

ní servis, se už musí vaše restaurace

něčím zásadním odlišovat. Hlavním

tahákem zatím v případě Next Door

zůstává jméno kuchařské superstar

Zdeňka Pohlreicha. Uvidíme, jestli to

bude stačit.

Náladu mi ale spravil dezert. V dob­

rých restauracích se na něj zpravidla

NEXT DOOR

Zlatnická 3, Praha 1

Otevřeno denně 7–23 hod.

www.next-door.cz

23