V červenci měl Finmag na titulní straně
Zdeňka Pohlreicha. Řeč se při rozhovoru točila
také kolem připravovaného bistra Next Door.
Když na konci září podnik konečně otevřel,
museli jsme se vypravit na průzkum.
LUCIE PAVELKOVÁ
„Půjde o koncept pražského bistra.
Jednoduchý neformální styl se
špičkovým produktem. Věřím, že to
bude bomba.“ Tak před pár měsíci
popisoval svůj nový projekt šéfku
chař Zdeněk Pohlreich. Podařilo se
mu jeho cíl naplnit? Posuďte sami.
NEBE NAD HLAVOU
Next Door najdete naproti úspěšné
restauraci Café Imperial, které se
Zdeněk Pohlreich ujal v roce 2007.
Jde o jeho čtvrtý pražský podnik.
Tentokrát s konceptem „moderního
českého bistra“. Otvírací doba je
zde velkorysá a vcelku neobvyklá –
denně od 7 do 23 hodin. Důvodem
je to, že restaurace funguje i pro
hosty přilehlého hotelu Cosmopo
litan, takže se začíná už brzy ráno
nabídkou snídaní. Pokud jste stejně
jako já typ člověka, který miluje
velké snídaně, zapište si tento pod
nik do svého notýsku.
Interiér je relativně jednoduchý,
rozdělený do tří částí. První dvě jsou
klidnější s tlumeným osvětlením,
ideální na romantickou večeři. Já
bych ale doporučila usadit se v po
slední, nejrušnější části s výhledem
na celou kuchyni a taky na nebe.
Opravdu, strop místnosti je totiž
prosklený a nabízí spoustu světla
a neobvyklý pohled do vnitrobloku.
těším ještě víc než na hlavní chod,
protože právě u něj se často v plné
parádě ukáže fantazie a kreativita
kuchařů. A Next Door v tomto
ohledu zaslouží jedničku s hvězdič
kou. Moje volba padla na švestkové
knedlíky s makovou zmrzlinou. Vý
sledná kombinace všech tří prvků –
tvarohových knedlíčků, švestkové
omáčky a neobvyklé zmrzliny –
neměla chybu.
OD SVÍČKOVÉ PO DRŠŤKY
VRÁTÍTE SE?
Když jsem si na internetu poprvé
pročítala menu restaurace, okamžitě
jsem věděla, že musím ochutnat
račí polévku s armagnacem a plně
nými raviolami. Chuťově byla
velmi zajímavá, krémová s lehce
štiplavým koncem. Nezklamal ani
předkrm v podobě marinovaného
sivena. Byl skvěle ochucený, jemný
a v kombinaci se salátkem z jablek
příjemně svěží.
Ceny nabízených jídel mě zprvu
trochu překvapily – předkrmy
začínají na 195 korunách, většina
hlavních chodů se pohybuje mezi
třemi až čtyřmi sty korunami,
dezerty kolem 140 korun. Nicméně
když se člověk podívá například
do nabídky nedalekého karlínského
podniku Nejen Bistro, jsou vlastně
vcelku srovnatelné a pro centrum
Prahy akceptovatelné.
Při výběru hlavního chodu se možná
trochu zapotíte. Nabídka jídel je
totiž na bistro až netradičně široká.
Pravděpodobně budete stejně jako
já váhat, jestli zkusit něco z netra
dičních šéfkuchařových specialit,
jako jsou třeba dršťky na uzené
paprice a restované telecí ledvinky,
nebo zůstat u klasiky, tedy svíčko
vé na smetaně či kachního stehna.
Nakonec jsem zvolila zlatou střední
cestu a objednala si prsa z perličky
s omáčkou ze svatojánských ořechů
a kaší z čerstvé kukuřice. Jídlo bylo
sice dobře připravené, ale nijak
unešená jsem z něho nebyla. U per
ličky jsem postrádala výraznější
chuť, naopak nasládlá chuť kuku
řičné kaše byla až moc intenzivní.
Bistru Next Door dávám čtyři
hvězdičky z pěti – jídlo bylo poctivě
připravené a dobře naservírované,
obsluha příjemná, i když občas tro
chu rozpačitá, interiér rozhodně zají
mavý. Pro plný počet bodů tomu ale
zkrátka něco chybí. Speciálně v Pra
ze, kde najdete čím dál víc podniků,
které nabízejí výborné jídlo a kvalit
ní servis, se už musí vaše restaurace
něčím zásadním odlišovat. Hlavním
tahákem zatím v případě Next Door
zůstává jméno kuchařské superstar
Zdeňka Pohlreicha. Uvidíme, jestli to
bude stačit.
Náladu mi ale spravil dezert. V dob
rých restauracích se na něj zpravidla
NEXT DOOR
Zlatnická 3, Praha 1
Otevřeno denně 7–23 hod.
www.next-door.cz
23