Úchvatný podnik Entrée a jeho hvězdný
šéfkuchař Přemek Forejt dokazují, že nejlepší
restaurace v Česku rozhodně nejsou jen v Praze.
Degustační menu vás tu vystřelí z gatí!
LUCIE PAVELKOVÁ
Všechno, na co v Entrée narazíte, má co do činění s přírodou.
Od dřevěného obložení baru, živé
zeleně vinoucí se po stěnách, mechu na stropě toalety, servírování
některých pokrmů na stromové
kůře až po to nejdůležitější. Večerní
menu.
Vybrat si můžete ze tří variant:
z lehké vegetariánské Zahrady,
dále z menu Voda, v němž najdete
vše, co je spojené s tímto živlem,
a menu Pevnina, se kterým si
přijdou na své především zarytí
masožravci.
Pokud ale stejně jako já rádi ochutnáte od všeho trochu, vřele doporučuji nalistovat v jídelním lístku
část, ve které se nachází degustační
menu. Protože jsem za sebou měla
cestu dlouhou přes tři sta kilometrů, byla moje volba mezi pěti
a osmi chody jasná.
CESTA DO NEBE
Mým favoritem se jednoznačně
stalo jehněčí, a to aniž bych dosud
byla fanynkou tohoto masa. V Entrée bylo ale famózní, doprovázené
cuketou, lilkem a rajčetem.
Další specialitou jsou tu ryby – já
jsem ochutnala sivena v netradičním spojení s ančovičkou. Ten-
hle předkrm dokonale navnadil
na špecle s fava fazolemi, sázeným
vejcem a lanýžem nebo na šťavnatou kachnu.
A fantastický byl i sladký závěr.
Zdejší dezerty už nepatří zahradě,
vodě ani pevnině, ale zavedou
hosty přímo do nebe. Mě naprosto
uchvátila bazalková zmrzlina s jahodami a mandlemi.
Cena osmichodového menu je
ve srovnání s podniky podobné
úrovně příznivá, a to 1050 korun.
Za pětichodové zaplatíte o dvě
stovky míň. Pokud nejste takoví
jedlíci nebo si rádi sestavíte večeři
sami podle vlastní chuti, pak tu
za předkrm necháte do 195 korun,
za hlavní chod nejvýš 425 korun,
nejdražší dezert stojí 125 korun.
COOL BOY
Nabídku restaurace skvěle doplňuje přilehlý Salon Entrée, kde
od brzkého rána až do odpoledních
hodin nabízejí bohaté snídaně,
malé pokrmy a kávu. Ve večerních
hodinách se prostor mění v luxusní
bar nabízející mimo jiné prémiové
destiláty, které existují na světě jen
v limitovaném počtu.
V souvislosti s návštěvou Entrée
musím vyzdvihnout teprve devět-
advacetiletého šéfkuchaře Přemka
Forejta. Vím, že si z restaurací
většinou odnášíme zážitky hlavně
z jídla, případně z interiéru, ale
srdcem každého podniku je právě
šéfkuchař. Měla jsem možnost si
s ním chvíli povídat a pozorovat ho
při práci a je to vážně cool boy. Kromě toho, že je milý a přátelský, má
na svůj věk neuvěřitelné schopnosti a zkušenosti.
Restaurace Entrée, vybudovaná
na místě bývalého divadla, v listopadu oslavila první narozeniny.
A věřte, že o ní ještě určitě uslyšíte.
I vrabci na olomouckých střechách
si totiž cvrlikají, že by se podnik
mohl brzy dostat do hledáčku michelinských inspektorů, byť letos to
ještě nevyšlo. Za parádní kulinářské
představení, které jsem tu zažila,
nemůžu jinak než dát maximální
počet pěti hvězdiček.
ENTRÉE
RESTAURANT
Ostravská 1, 779 00 Olomouc
www.entree-restaurant.cz
Otevřeno 11–14 hod., 17–24 hod.
Autorka bloguje na lucysdiary.cz
83