Úchvatný podnik Entrée a jeho hvězdný

šéfkuchař Přemek Forejt dokazují, že nejlepší

restaurace v Česku rozhodně nejsou jen v Praze.

Degustační menu vás tu vystřelí z gatí!

LUCIE PAVELKOVÁ

Všechno, na co v Entrée narazíte, má co do činění s přírodou.

Od dřevěného obložení baru, živé

zeleně vinoucí se po stěnách, mechu na stropě toalety, servírování

některých pokrmů na stromové

kůře až po to nejdůležitější. Večerní

menu.

Vybrat si můžete ze tří variant:

z lehké vegetariánské Zahrady,

dále z menu Voda, v němž najdete

vše, co je spojené s tímto živlem,

a menu Pevnina, se kterým si

přijdou na své především zarytí

masožravci.

Pokud ale stejně jako já rádi ochutnáte od všeho trochu, vřele doporučuji nalistovat v jídelním lístku

část, ve které se nachází degustační

menu. Protože jsem za sebou měla

cestu dlouhou přes tři sta kilometrů, byla moje volba mezi pěti

a osmi chody jasná.

CESTA DO NEBE

Mým favoritem se jednoznačně

stalo jehněčí, a to aniž bych dosud

byla fanynkou tohoto masa. V Entrée bylo ale famózní, doprovázené

cuketou, lilkem a rajčetem.

Další specialitou jsou tu ryby – já

jsem ochutnala sivena v netradičním spojení s ančovičkou. Ten-

hle předkrm dokonale navnadil

na špecle s fava fazolemi, sázeným

vejcem a lanýžem nebo na šťavnatou kachnu.

A fantastický byl i sladký závěr.

Zdejší dezerty už nepatří zahradě,

vodě ani pevnině, ale zavedou

hosty přímo do nebe. Mě naprosto

uchvátila bazalková zmrzlina s jahodami a mandlemi.

Cena osmichodového menu je

ve srovnání s podniky podobné

úrovně příznivá, a to 1050 korun.

Za pětichodové zaplatíte o dvě

stovky míň. Pokud nejste takoví

jedlíci nebo si rádi sestavíte večeři

sami podle vlastní chuti, pak tu

za předkrm necháte do 195 korun,

za hlavní chod nejvýš 425 korun,

nejdražší dezert stojí 125 korun.

COOL BOY

Nabídku restaurace skvěle doplňuje přilehlý Salon Entrée, kde

od brzkého rána až do odpoledních

hodin nabízejí bohaté snídaně,

malé pokrmy a kávu. Ve večerních

hodinách se prostor mění v luxusní

bar nabízející mimo jiné prémiové

destiláty, které existují na světě jen

v limitovaném počtu.

V souvislosti s návštěvou Entrée

musím vyzdvihnout teprve devět-

advacetiletého šéfkuchaře Přemka

Forejta. Vím, že si z restaurací

většinou odnášíme zážitky hlavně

z jídla, případně z interiéru, ale

srdcem každého podniku je právě

šéfkuchař. Měla jsem možnost si

s ním chvíli povídat a pozorovat ho

při práci a je to vážně cool boy. Kromě toho, že je milý a přátelský, má

na svůj věk neuvěřitelné schopnosti a zkušenosti.

Restaurace Entrée, vybudovaná

na místě bývalého divadla, v listopadu oslavila první narozeniny.

A věřte, že o ní ještě určitě uslyšíte.

I vrabci na olomouckých střechách

si totiž cvrlikají, že by se podnik

mohl brzy dostat do hledáčku michelinských inspektorů, byť letos to

ještě nevyšlo. Za parádní kulinářské

představení, které jsem tu zažila,

nemůžu jinak než dát maximální

počet pěti hvězdiček.

ENTRÉE

RESTAURANT

Ostravská 1, 779 00 Olomouc

www.entree-restaurant.cz

Otevřeno 11–14 hod., 17–24 hod.

Autorka bloguje na lucysdiary.cz

83