GURMÁNI
PETRA POSPĚCHOVÁ
RYCHLE
A ZBĚSILE
Nesnídám, nesvačím, nestihnu to, nestačím…
Nebuďte jako brouk Kvapník! I když zrovna
nemáte času na rozdávání, můžete se dobře
najíst. Jen vědět, kam zaběhnout.
autorka kuchařek
Pho Vietnam
Tuan & Lan
Praha, Vinohrady
V tomhle bufetu jsou fronty dlouhé
jako Lovosice už proto, že zdejší
pho by na nohy postavilo i mrtvolu
a nesmažené závitky umějí dělat
nejlíp ve městě. Z pářícího hrnce
s polévkou vždycky čouhá nějaký kus
hovězího, který jí dává sílu. Dá se tu
jíst na stojáka, ale hodně lidí si oběd
radši vezme o fous dál, do parku před
Plečnikův kostel.
Fancy Fries
Ostrava
Moravskoslezská metropole
v některých ohledech vede
před zbytkem republiky: třeba
na hranolkovém poli jednoznačně.
Bistro specializované na zlatavé
bramborové kousky jinde nemají.
Ve Fancy Fries si můžete nechat
hranolky posypat čedarem a vybrat
si k nim omáčku z aktuální nabídky:
třeba pálivou wasabi majonézu nebo
pestový dip.
Párek v rohlíku
Praha, Vinohrady
Párky, které tady zasouvají do rohlíků,
nikde jinde nedostanete. Můžete
si k nim vybírat nejen z klasické
kombinace plnotučná hořčice –
kečup, ale taky z tatarky (no vážně)
a hořčice dijonské, kremžské a nejspíš
i nějaké pálivé s chilli. Párky na Míráku
jsou instituce, gurmetské guilty
pleasure a chutná spása pro ty, kteří
vážně nestíhají, v jednom.
84