GURMÁNI

PETRA POSPĚCHOVÁ

RYCHLE

A ZBĚSILE

Nesnídám, nesvačím, nestihnu to, nestačím…

Nebuďte jako brouk Kvapník! I když zrovna

nemáte času na rozdávání, můžete se dobře

najíst. Jen vědět, kam zaběhnout.

autorka kuchařek

Pho Vietnam

Tuan & Lan

Praha, Vinohrady

V tomhle bufetu jsou fronty dlouhé

jako Lovosice už proto, že zdejší

pho by na nohy postavilo i mrtvolu

a nesmažené závitky umějí dělat

nejlíp ve městě. Z pářícího hrnce

s polévkou vždycky čouhá nějaký kus

hovězího, který jí dává sílu. Dá se tu

jíst na stojáka, ale hodně lidí si oběd

radši vezme o fous dál, do parku před

Plečnikův kostel.

Fancy Fries

Ostrava

Moravskoslezská metropole

v některých ohledech vede

před zbytkem republiky: třeba

na hranolkovém poli jednoznačně.

Bistro specializované na zlatavé

bramborové kousky jinde nemají.

Ve Fancy Fries si můžete nechat

hranolky posypat čedarem a vybrat

si k nim omáčku z aktuální nabídky:

třeba pálivou wasabi majonézu nebo

pestový dip.

Párek v rohlíku

Praha, Vinohrady

Párky, které tady zasouvají do rohlíků,

nikde jinde nedostanete. Můžete

si k nim vybírat nejen z klasické

kombinace plnotučná hořčice –

kečup, ale taky z tatarky (no vážně)

a hořčice dijonské, kremžské a nejspíš

i nějaké pálivé s chilli. Párky na Míráku

jsou instituce, gurmetské guilty

pleasure a chutná spása pro ty, kteří

vážně nestíhají, v jednom.

84