DAVID KUKLA

JAN PUNČOCHÁŘ

NAŠE TIPY

zakladatel Sklizeno

šéfkuchař Grand Cru

redakce časopisu Finmag

Tržnice Vinamo

Brno

Tržnice Sapa

Praha, Libuš

Naše maso

Praha, Staré Město

V Brně doporučím určitě

hovězí polévku pho bò u stánku

ve vietnamské tržnici Vinamo.

Jezdím tam hlavně kvůli tomu

silnému vývaru bez ohledu

na počasí. Ještě asi o něco lepší

pho mají v Go Brno na Běhounské,

ale tam se nedá zaparkovat, takže

tržnice vítězí.

Do fastfoodů moc nechodím,

ale mám hodně rád tržnici Sapa.

Jezdím tam hlavně na výbornou

polévku nebo parádní bůček

na ohni. Sapa mě ale celkově baví,

protože tam vždycky objevíte nové

chutě i vůně, je to zkrátka trochu

jiný svět, který mě fascinuje.

Zřejmě nejlepší pražské řeznictví

a bistro v jednom. Vládne tu

František Kšána mladší. Milovníci

masa se budou po návštěvě jeho

království olizovat až za ušima. Ať

už si objednáte tatarák, přeštickou

klobásu, taliána, nebo sekanou,

nemůžete se splést.

Lahůdkářství Sváček

Praha

Brixton Balls

Praha, Vinohrady

Super koncept, který mě nadchl

už při první návštěvě. Nejenže

mě baví tamní personál, který je

skvěle vyškolený, a i když přesně

víte, co chcete, oni vám pokaždé

stejně umí prodat ještě něco navíc.

Každopádně je dobré vědět, že ať

si dáte cokoliv s sebou, nezklamete

se. Je to rychlovka do ruky nebo

jen nákup domů, na který se

vždycky těším.

Tenhle podnik má koule. A to

doslova. Od loňského léta dělají

ve stylovém vinohradském bistru

znamenité masové kuličky. Můžete

si je dát s rýží, bramborovou kaší

nebo v pita chlebu. My rozhodně

doporučujeme hovězí s čedarem

nebo s pikantní omáčkou.

Maso a kobliha

Praha, Nové Město

Ke snídani párky s kváskovým

chlebem, k obědu sendvič

s pastrami, k večeři sekanou

nebo tatarák. Na stojáka anebo

na lavičku s výhledem na oblíbenou

sochu Jošta na koni. Bistro sídlí

na frekventovaném Moravském

náměstí přímo ve farmářském

řeznictví, otevřeno má od devíti

ráno do desíti večer.

Būcheck

Brno

V centru Brna většinou neodolám

supervýživnému bůčkovém burgru

ze stánku Būcheck na Zelném

trhu. Jejich recept na český bůček

na asijský způsob podávaný

po americku mě vážně baví.

Bogazici

Berlín

Dám i jeden tip u našich sousedů.

Vždycky, když jsem v Berlíně, zajdu

si na dürüm döner v podniku

Bogazici. Je to skutečná lahůdka.

Musím se přiznat, že mi v Česku

chybí nějaký super turecký fastfood.

To, co se tady podává pod názvem

döner kebab, se nedá jíst a navíc je

to předražené.

Dalo by se možná namítnout, že

nejde o bistro ani fastfood, ale já

si tam často beru jídlo do ruky

s sebou, takže pro mě to vlastně

takové bistro je. Mají skvělé brioche

se sýrem nebo šunkou a fantastické

skotské vejce. Maso a kobliha je

výborná volba i v momentě, kdy

nemáte tolik času, ale přesto se

chcete plnohodnotně a chutně

najíst.

DeguŠtace

Brno

85