DAVID KUKLA
JAN PUNČOCHÁŘ
NAŠE TIPY
zakladatel Sklizeno
šéfkuchař Grand Cru
redakce časopisu Finmag
Tržnice Vinamo
Brno
Tržnice Sapa
Praha, Libuš
Naše maso
Praha, Staré Město
V Brně doporučím určitě
hovězí polévku pho bò u stánku
ve vietnamské tržnici Vinamo.
Jezdím tam hlavně kvůli tomu
silnému vývaru bez ohledu
na počasí. Ještě asi o něco lepší
pho mají v Go Brno na Běhounské,
ale tam se nedá zaparkovat, takže
tržnice vítězí.
Do fastfoodů moc nechodím,
ale mám hodně rád tržnici Sapa.
Jezdím tam hlavně na výbornou
polévku nebo parádní bůček
na ohni. Sapa mě ale celkově baví,
protože tam vždycky objevíte nové
chutě i vůně, je to zkrátka trochu
jiný svět, který mě fascinuje.
Zřejmě nejlepší pražské řeznictví
a bistro v jednom. Vládne tu
František Kšána mladší. Milovníci
masa se budou po návštěvě jeho
království olizovat až za ušima. Ať
už si objednáte tatarák, přeštickou
klobásu, taliána, nebo sekanou,
nemůžete se splést.
Lahůdkářství Sváček
Praha
Brixton Balls
Praha, Vinohrady
Super koncept, který mě nadchl
už při první návštěvě. Nejenže
mě baví tamní personál, který je
skvěle vyškolený, a i když přesně
víte, co chcete, oni vám pokaždé
stejně umí prodat ještě něco navíc.
Každopádně je dobré vědět, že ať
si dáte cokoliv s sebou, nezklamete
se. Je to rychlovka do ruky nebo
jen nákup domů, na který se
vždycky těším.
Tenhle podnik má koule. A to
doslova. Od loňského léta dělají
ve stylovém vinohradském bistru
znamenité masové kuličky. Můžete
si je dát s rýží, bramborovou kaší
nebo v pita chlebu. My rozhodně
doporučujeme hovězí s čedarem
nebo s pikantní omáčkou.
Maso a kobliha
Praha, Nové Město
Ke snídani párky s kváskovým
chlebem, k obědu sendvič
s pastrami, k večeři sekanou
nebo tatarák. Na stojáka anebo
na lavičku s výhledem na oblíbenou
sochu Jošta na koni. Bistro sídlí
na frekventovaném Moravském
náměstí přímo ve farmářském
řeznictví, otevřeno má od devíti
ráno do desíti večer.
Būcheck
Brno
V centru Brna většinou neodolám
supervýživnému bůčkovém burgru
ze stánku Būcheck na Zelném
trhu. Jejich recept na český bůček
na asijský způsob podávaný
po americku mě vážně baví.
Bogazici
Berlín
Dám i jeden tip u našich sousedů.
Vždycky, když jsem v Berlíně, zajdu
si na dürüm döner v podniku
Bogazici. Je to skutečná lahůdka.
Musím se přiznat, že mi v Česku
chybí nějaký super turecký fastfood.
To, co se tady podává pod názvem
döner kebab, se nedá jíst a navíc je
to předražené.
Dalo by se možná namítnout, že
nejde o bistro ani fastfood, ale já
si tam často beru jídlo do ruky
s sebou, takže pro mě to vlastně
takové bistro je. Mají skvělé brioche
se sýrem nebo šunkou a fantastické
skotské vejce. Maso a kobliha je
výborná volba i v momentě, kdy
nemáte tolik času, ale přesto se
chcete plnohodnotně a chutně
najíst.
DeguŠtace
Brno
85