Pivo a burgery jsou už trochu klišé.

V Mělníku ale oboje dotáhli

k dokonalosti.

MARTIN VLNAS

To si takhle celý rok pečlivě sčítáte

naběhané kilometry a rozplýváte

se nad vařeným rýžovým papírem

s bazalkovými semínky a dresinkem

Mitsukan, který mají na lístku

v Aureole, nebo nad grilovaným

candátem se šalvějí a dýní z restaurace Na Kopci. Jenže pak v autě

zaslechnete, že se blíží Valentýn,

a rázem vás ovládne neukojitelná

chuť na čtyři sta gramů mletého

hovězího s čedarem a jalapeños.

akorát, přestože vám nápojový

lístek předesílá, že jde o pivo, které

lze bez následků popíjet celý večer.

Pravé poklady ale čekají až na zákony nesvázanou posádku. Kvasnicový Brtník nebo lehce karamelový

(leč nikoli sladký) Kňour jsou

předkrmy natolik výborné, že se

ani nenadějete a už si objednáváte

nášup.

Chvíli přemýšlíte, jestli je to tím, že

pořád chcete být alternativec, takže

se přece nebudete cpát mušlemi

svatého Jakuba a civět na svou drahou skrz puket růží, když to zrovna

dělají všichni kolem. Pak vám to ale

docvakne! Za to může ona! Přesněji

pohled plný touhy a hříchu, který

vám nedávno věnovala, když se

doma zakousla do čtvrtlibráku

s roztékající se gorgonzolou.

Dost piva! K soutoku Labe a Vltavy

jste přece nedorazili za velkou vodou, nejste pražská paroplavba. Jeli

jste sem za hovězím. Čtyřsetgramový Hot „Machete“ Burger (288

Kč) s opečenou slaninou, ledovým

salátem, rajčaty, cibulí a hlavně

pořádnou porcí chilli omáčky vypadá na první pohled impozantně.

Mám-li vám tohle dílo k něčemu

přirovnat, řekl bych, že to jsou

ty nejkrásnější zenbuddhistické

kameny, jaké si dokážete představit:

dva obrovské kusy masa usazené

na rajčatovo-salátovém baldachýnu

jemně objaté tmavou bulkou.

V tu chvíli mám jasno. Tenhle Valentýn strávím v milostném trojúhelníku s Pavlínou a Němým medvědem,

vyhlášenou hamburgrárnou na náměstí Míru v srdci Mělníku, kde vám

kromě výtečných hamburgerů a chilli hranolek navíc přinesou i geniální

pivo z vlastního minipivovaru.

Řidičům doporučuji vyzkoušet

ze všeho nejdřív nachmeleného

Vopičáka. Jedna desítka je tak

RADŠI NAPŮL

Ale nejsme tady od koukání.

Vaším úkolem je přece tuhle parádu zlikvidovat. Jenže jak? Pokud

zrovna nemáte u stolu odborníka na nahazování vykloubených

sanic, pravděpodobně dopadnete

stejně jako já a budete dělit na dva

samostatné burgery. Má žena měla

situaci snazší, její dvěstěgramová

Koza Líza (206 Kč) s Buche de Chévre

s brusinkovou polevou, smetanovým dipem, polníčkem a bazalkovým pestem je tak akorát, aby se

vám dělaly boule za ušima a neřešili

jste následky.

Své vyprávění o výletu do Mělníku bych mohl zakončit popisem

zákusku, který byl sladkým vyvrcholením našeho svátku zamilovaných. Jenže v téhle restauraci

nic podobného nedostanete. Díky,

Medvěde.

NĚMÝ MEDVĚD – BEER BAR

Náměstí Míru 27, Mělník

Nemymedved.cz

91