Pivo a burgery jsou už trochu klišé.
V Mělníku ale oboje dotáhli
k dokonalosti.
MARTIN VLNAS
To si takhle celý rok pečlivě sčítáte
naběhané kilometry a rozplýváte
se nad vařeným rýžovým papírem
s bazalkovými semínky a dresinkem
Mitsukan, který mají na lístku
v Aureole, nebo nad grilovaným
candátem se šalvějí a dýní z restaurace Na Kopci. Jenže pak v autě
zaslechnete, že se blíží Valentýn,
a rázem vás ovládne neukojitelná
chuť na čtyři sta gramů mletého
hovězího s čedarem a jalapeños.
akorát, přestože vám nápojový
lístek předesílá, že jde o pivo, které
lze bez následků popíjet celý večer.
Pravé poklady ale čekají až na zákony nesvázanou posádku. Kvasnicový Brtník nebo lehce karamelový
(leč nikoli sladký) Kňour jsou
předkrmy natolik výborné, že se
ani nenadějete a už si objednáváte
nášup.
Chvíli přemýšlíte, jestli je to tím, že
pořád chcete být alternativec, takže
se přece nebudete cpát mušlemi
svatého Jakuba a civět na svou drahou skrz puket růží, když to zrovna
dělají všichni kolem. Pak vám to ale
docvakne! Za to může ona! Přesněji
pohled plný touhy a hříchu, který
vám nedávno věnovala, když se
doma zakousla do čtvrtlibráku
s roztékající se gorgonzolou.
Dost piva! K soutoku Labe a Vltavy
jste přece nedorazili za velkou vodou, nejste pražská paroplavba. Jeli
jste sem za hovězím. Čtyřsetgramový Hot „Machete“ Burger (288
Kč) s opečenou slaninou, ledovým
salátem, rajčaty, cibulí a hlavně
pořádnou porcí chilli omáčky vypadá na první pohled impozantně.
Mám-li vám tohle dílo k něčemu
přirovnat, řekl bych, že to jsou
ty nejkrásnější zenbuddhistické
kameny, jaké si dokážete představit:
dva obrovské kusy masa usazené
na rajčatovo-salátovém baldachýnu
jemně objaté tmavou bulkou.
V tu chvíli mám jasno. Tenhle Valentýn strávím v milostném trojúhelníku s Pavlínou a Němým medvědem,
vyhlášenou hamburgrárnou na náměstí Míru v srdci Mělníku, kde vám
kromě výtečných hamburgerů a chilli hranolek navíc přinesou i geniální
pivo z vlastního minipivovaru.
Řidičům doporučuji vyzkoušet
ze všeho nejdřív nachmeleného
Vopičáka. Jedna desítka je tak
RADŠI NAPŮL
Ale nejsme tady od koukání.
Vaším úkolem je přece tuhle parádu zlikvidovat. Jenže jak? Pokud
zrovna nemáte u stolu odborníka na nahazování vykloubených
sanic, pravděpodobně dopadnete
stejně jako já a budete dělit na dva
samostatné burgery. Má žena měla
situaci snazší, její dvěstěgramová
Koza Líza (206 Kč) s Buche de Chévre
s brusinkovou polevou, smetanovým dipem, polníčkem a bazalkovým pestem je tak akorát, aby se
vám dělaly boule za ušima a neřešili
jste následky.
Své vyprávění o výletu do Mělníku bych mohl zakončit popisem
zákusku, který byl sladkým vyvrcholením našeho svátku zamilovaných. Jenže v téhle restauraci
nic podobného nedostanete. Díky,
Medvěde.
NĚMÝ MEDVĚD – BEER BAR
Náměstí Míru 27, Mělník
Nemymedved.cz
91