Byly jednou tři tuny stařeného

hovězího masa v chlaďáku a na obzoru

nikdo, kdo by ho chtěl.

MARTIN VLNAS

Pro restaurace a markety bylo

maso z jejich čtyřsethlavého stáda

býků toulajících se po pastvinách

za středočeským Doubkem moc

drahé a koncoví zákazníci o nich

nevěděli. Hynek s Katkou se proto

před dvěma lety rozhodli, že když

nepřijde hora k Mohamedovi,

musí Mohamed k ní, a otevřeli

si hovězí showroom. Potenciálním

kupcům v něm chtěli ukázat, jak

skvěle chutná jejich hovězí, když

po šedesáti dnech staření ve čtyřech

stupních nad nulou ztratí polovinu váhy a osolené a opepřené pak

přijde na rozpálený gril.

„Fungovalo to. Jenže brzy přišla

komplikace… Lidi se k nám začali

chodit najíst,“ vypráví svým osobitým stylem Hynek, majitel, kuchař,

bourač a stařič a občas taky údržbář.

A protože byli právě na začátku

nové životní etapy, Katku napadlo

pojmenovat showroom předělaný

na restauraci jednoduše – La Vie,

francouzsky život.

SPOLU

Dnes mají v Praze už dvě restaurace se stejným jménem. Jednu

v Chorvatské ve Vršovicích, druhou

v Mánesově kousek od Václavského

náměstí. Bez rezervace nevyrážejte

tam ani tam – otevřeno má vždycky

jenom jedna z nich.

„Chvíli jsme si platili špičkového

kuchaře, kterému jsme se snažili

předat svoje myšlenky i vedení

jednoho z podniků, jenže to nefungovalo. Nechtělo se mu dělat

nic jiného než házet maso na gril.

Proto jsme se nakonec rozhodli, že

si budeme dál všechno dělat sami,

i když máme dva podniky. Hosti

k nám nechodí jen na maso, chodí

i za námi,“ vysvětluje Katka, proč

dnes ráno vyrazili do Mánesovy

uvařit obrovský hrnec temného

a neuvěřitelně silného vývaru a připravit oběd pro několik pravidelných návštěvníků. Pak zavřeli, aby

se přesunuli do podniku na Chorvatské, kde měli restauraci až

do noci nacpanou k prasknutí.

„Nemáme žádný pravidelný rytmus,

lidi přijdou tam, kam vyrazíme

my,“ dodává. Nerozdělují se, pracují

vždycky spolu. Katka se kromě

polévek stará o hosty, objednávky

a o nádobí.

Od experta na optimalizaci procesů

by si za svoje počínání jedničku

s hvězdičkou nejspíš nevysloužili.

Jenže Hynkovi a Katce je tohle

ukradené. „Umíme pracovat s marží, takže si na nájem obou restaurací v pohodě vyděláme. Navíc už

máme víc než pět set pravidelných

zákazníků, kteří si od nás maso kupují domů. A to byl náš cíl,“ dodává

Hynek.

Talíř pro dva plný nejjemnějšího

grilovaného roštěnce, jaký jsem kdy

jedl, aromatické hovězí veverky

a svíčkové z jelena sika – menu

nehledejte, vždycky si nechte

poradit – vás určitě na dvě stovky

nevyjde. I s lahví červeného vína se

ale v pohodě vejdete pod dva tisíce.

A garantuji vám, že litovat nebudete ani jediné utracené koruny.

JÍZDA

Začněte vroucím vývarem servírovaným v malém hrnku, přivoňte a pak

opatrně usrkněte… Doplnit si můžete, kolikrát chcete, mějte ale rozum,

čeká vás totiž zlatý hřeb. Nakrájené

plátky hovězího – maso tady nikdy

nedostanete vcelku, ani kdybyste

Hynkovi drželi u hlavy pistoli – ogrilované přesně tak, aby se rozvinula

chuť, a přitom zachovala specifika

každé části býka.

Sousto si rozhodně nezapomeňte

smočit v přichystaném přepuštěném másle, medu, demi-glace

nebo domácí barbecue omáčce.

I tu si můžete, podobně jako maso

na steaky, hamburgery nebo guláš,

koupit a odnést domů. Téměř

nikdy ale nezbyde. Alespoň máte

důvod zamluvit si stůl pro další

návštěvu.

LA VIE

Mánesova 13, Praha-Vinohrady

Chorvatská 13, Praha-Vršovice

www.laviebistro.cz

99