Byly jednou tři tuny stařeného
hovězího masa v chlaďáku a na obzoru
nikdo, kdo by ho chtěl.
MARTIN VLNAS
Pro restaurace a markety bylo
maso z jejich čtyřsethlavého stáda
býků toulajících se po pastvinách
za středočeským Doubkem moc
drahé a koncoví zákazníci o nich
nevěděli. Hynek s Katkou se proto
před dvěma lety rozhodli, že když
nepřijde hora k Mohamedovi,
musí Mohamed k ní, a otevřeli
si hovězí showroom. Potenciálním
kupcům v něm chtěli ukázat, jak
skvěle chutná jejich hovězí, když
po šedesáti dnech staření ve čtyřech
stupních nad nulou ztratí polovinu váhy a osolené a opepřené pak
přijde na rozpálený gril.
„Fungovalo to. Jenže brzy přišla
komplikace… Lidi se k nám začali
chodit najíst,“ vypráví svým osobitým stylem Hynek, majitel, kuchař,
bourač a stařič a občas taky údržbář.
A protože byli právě na začátku
nové životní etapy, Katku napadlo
pojmenovat showroom předělaný
na restauraci jednoduše – La Vie,
francouzsky život.
SPOLU
Dnes mají v Praze už dvě restaurace se stejným jménem. Jednu
v Chorvatské ve Vršovicích, druhou
v Mánesově kousek od Václavského
náměstí. Bez rezervace nevyrážejte
tam ani tam – otevřeno má vždycky
jenom jedna z nich.
„Chvíli jsme si platili špičkového
kuchaře, kterému jsme se snažili
předat svoje myšlenky i vedení
jednoho z podniků, jenže to nefungovalo. Nechtělo se mu dělat
nic jiného než házet maso na gril.
Proto jsme se nakonec rozhodli, že
si budeme dál všechno dělat sami,
i když máme dva podniky. Hosti
k nám nechodí jen na maso, chodí
i za námi,“ vysvětluje Katka, proč
dnes ráno vyrazili do Mánesovy
uvařit obrovský hrnec temného
a neuvěřitelně silného vývaru a připravit oběd pro několik pravidelných návštěvníků. Pak zavřeli, aby
se přesunuli do podniku na Chorvatské, kde měli restauraci až
do noci nacpanou k prasknutí.
„Nemáme žádný pravidelný rytmus,
lidi přijdou tam, kam vyrazíme
my,“ dodává. Nerozdělují se, pracují
vždycky spolu. Katka se kromě
polévek stará o hosty, objednávky
a o nádobí.
Od experta na optimalizaci procesů
by si za svoje počínání jedničku
s hvězdičkou nejspíš nevysloužili.
Jenže Hynkovi a Katce je tohle
ukradené. „Umíme pracovat s marží, takže si na nájem obou restaurací v pohodě vyděláme. Navíc už
máme víc než pět set pravidelných
zákazníků, kteří si od nás maso kupují domů. A to byl náš cíl,“ dodává
Hynek.
Talíř pro dva plný nejjemnějšího
grilovaného roštěnce, jaký jsem kdy
jedl, aromatické hovězí veverky
a svíčkové z jelena sika – menu
nehledejte, vždycky si nechte
poradit – vás určitě na dvě stovky
nevyjde. I s lahví červeného vína se
ale v pohodě vejdete pod dva tisíce.
A garantuji vám, že litovat nebudete ani jediné utracené koruny.
JÍZDA
Začněte vroucím vývarem servírovaným v malém hrnku, přivoňte a pak
opatrně usrkněte… Doplnit si můžete, kolikrát chcete, mějte ale rozum,
čeká vás totiž zlatý hřeb. Nakrájené
plátky hovězího – maso tady nikdy
nedostanete vcelku, ani kdybyste
Hynkovi drželi u hlavy pistoli – ogrilované přesně tak, aby se rozvinula
chuť, a přitom zachovala specifika
každé části býka.
Sousto si rozhodně nezapomeňte
smočit v přichystaném přepuštěném másle, medu, demi-glace
nebo domácí barbecue omáčce.
I tu si můžete, podobně jako maso
na steaky, hamburgery nebo guláš,
koupit a odnést domů. Téměř
nikdy ale nezbyde. Alespoň máte
důvod zamluvit si stůl pro další
návštěvu.
LA VIE
Mánesova 13, Praha-Vinohrady
Chorvatská 13, Praha-Vršovice
www.laviebistro.cz
99