BYZNYSPLÁN @zkopce

jsem nikde ve světě neviděl vinnou

oblast, kde by všichni dělali všechno a bylo to super. Právě naopak.

V Burgundsku nedostaneš pomalu

nic jiného než Chardonnay a Pinoty,

v Rakousku zase vsadili na Veltlín.

Proč? Protože jim rozumějí a naučili

se je dělat perfektní.“

V Česku ani na Moravě zatím žádnou specifickou odrůdu nemáme.

A i když je to podle Romana chyba,

ještě dlouho ji mít nebudeme. „Vlajkovou lodí by se mohla stát třeba

Pálava nebo Ryzlink vlašský, ale

klidně cokoliv jiného. Proč ne Sauvignony? Ve finále to není podstatné, problém je totiž jinde. Ve vinařích. Nedokážou se shodnout a myslí

jen na to, co mají zrovna vysazené.

Jakmile přijde řeč na odrůdy, začnou

na sebe štěkat jako psi,“ vysvětluje,

proč budou česká vína i nadále

hledat své kupce hlavně v domácích

regálech.

Když své kolegy nedokáže přemluvit, zkouší jim Roman jít příkladem.

Sauvignony – na které vsadil, protože

se ho stále víc zákazníků ptalo, co je

jeho vlajková loď, a on jim nedokázal

odpovědět – dnes tvoří víc než polo60

vinu produkce jeho vinařství. Kromě

klasické kupáže můžete ochutnat

i varianty z viničních tratí Růženy,

Stará Hora, Sahara nebo Na Výsluní.

Kromě toho má vysazené ještě tři

bílé a dvě červené odrůdy.

„Sauvignony jsou prakticky pořád

vyprodané, tak jsem se snad rozhodl

správně.“ Většina ze čtyřiceti tisíc

lahví, které zatím Roman ročně

vyprodukuje, končí v Česku, ale

stále intenzivněji řeší i export, a tak

je v plánu zvyšování produkce. Rád

bych se jednou dostal na sto, sto

padesát tisíc lahví. A toho už, pokud

si chci zachovat exkluzivitu a cenu,

nedosáhnu bez silného partnera

v zahraničí.“

EXTRA HROZNY

Další komplikací je pro Romana nedostatek vlastních vinohradů. I když

nerad, zatím musí část produkce

nakupovat. A s tím, jak roste odbyt,

roste i procento hroznů, které každý

rok vykupuje od pěstitelů z okolí

Hustopečí. Štve ho to, a tak hledá

řešení. Ta ale potřebují čas. „Na jaře

jsme vysadili další čtyři hektary

vinice, dvacet dva tisíc sazenic, takže

za tři roky by mohlo být zase o něco

lépe,“ plánuje. Vhodnou půdu pro

výsadbu Sauvignonů hledá neustále.

Problém s kvalitou hroznů od dodavatelů není. Mnohem těžší ale je

v konkurenci ostatních odběratelů

si část produkce urvat. „Moravského vína je málo. A rozhodně za to

nemůže zlá Evropská unie, na kterou se vinaři občas vymlouvají.

Ano, platí, že můžete ročně osadit

jen určité procento nových vinic,

protože vinohradů je v Unii nadbytek, jenže my jsme se za poslední

roky tomuto číslu ani nepřiblížili.

Jestli někdo brečí, že nemůže, je

to jenom hejtr. Problém by nastal,

kdyby se všichni na Moravě rozhodli, že z roku na rok zdvojnásobí

produkci. Jenže protože nemáme

žádnou lokálně specifickou odrůdu,

díky které bychom byli slavní, nikdo

by vína stejně nekupoval. A doma

by se neprodala. Takže můžeme být

všichni v klidu.“

K JÍDLU

A jaká jeho vína vlastně jsou? Ani

tak komplexní a sofistikovaná jako

ta francouzská, ale ani expresivní