BYZNYSPLÁN @zkopce
jsem nikde ve světě neviděl vinnou
oblast, kde by všichni dělali všechno a bylo to super. Právě naopak.
V Burgundsku nedostaneš pomalu
nic jiného než Chardonnay a Pinoty,
v Rakousku zase vsadili na Veltlín.
Proč? Protože jim rozumějí a naučili
se je dělat perfektní.“
V Česku ani na Moravě zatím žádnou specifickou odrůdu nemáme.
A i když je to podle Romana chyba,
ještě dlouho ji mít nebudeme. „Vlajkovou lodí by se mohla stát třeba
Pálava nebo Ryzlink vlašský, ale
klidně cokoliv jiného. Proč ne Sauvignony? Ve finále to není podstatné, problém je totiž jinde. Ve vinařích. Nedokážou se shodnout a myslí
jen na to, co mají zrovna vysazené.
Jakmile přijde řeč na odrůdy, začnou
na sebe štěkat jako psi,“ vysvětluje,
proč budou česká vína i nadále
hledat své kupce hlavně v domácích
regálech.
Když své kolegy nedokáže přemluvit, zkouší jim Roman jít příkladem.
Sauvignony – na které vsadil, protože
se ho stále víc zákazníků ptalo, co je
jeho vlajková loď, a on jim nedokázal
odpovědět – dnes tvoří víc než polo60
vinu produkce jeho vinařství. Kromě
klasické kupáže můžete ochutnat
i varianty z viničních tratí Růženy,
Stará Hora, Sahara nebo Na Výsluní.
Kromě toho má vysazené ještě tři
bílé a dvě červené odrůdy.
„Sauvignony jsou prakticky pořád
vyprodané, tak jsem se snad rozhodl
správně.“ Většina ze čtyřiceti tisíc
lahví, které zatím Roman ročně
vyprodukuje, končí v Česku, ale
stále intenzivněji řeší i export, a tak
je v plánu zvyšování produkce. Rád
bych se jednou dostal na sto, sto
padesát tisíc lahví. A toho už, pokud
si chci zachovat exkluzivitu a cenu,
nedosáhnu bez silného partnera
v zahraničí.“
EXTRA HROZNY
Další komplikací je pro Romana nedostatek vlastních vinohradů. I když
nerad, zatím musí část produkce
nakupovat. A s tím, jak roste odbyt,
roste i procento hroznů, které každý
rok vykupuje od pěstitelů z okolí
Hustopečí. Štve ho to, a tak hledá
řešení. Ta ale potřebují čas. „Na jaře
jsme vysadili další čtyři hektary
vinice, dvacet dva tisíc sazenic, takže
za tři roky by mohlo být zase o něco
lépe,“ plánuje. Vhodnou půdu pro
výsadbu Sauvignonů hledá neustále.
Problém s kvalitou hroznů od dodavatelů není. Mnohem těžší ale je
v konkurenci ostatních odběratelů
si část produkce urvat. „Moravského vína je málo. A rozhodně za to
nemůže zlá Evropská unie, na kterou se vinaři občas vymlouvají.
Ano, platí, že můžete ročně osadit
jen určité procento nových vinic,
protože vinohradů je v Unii nadbytek, jenže my jsme se za poslední
roky tomuto číslu ani nepřiblížili.
Jestli někdo brečí, že nemůže, je
to jenom hejtr. Problém by nastal,
kdyby se všichni na Moravě rozhodli, že z roku na rok zdvojnásobí
produkci. Jenže protože nemáme
žádnou lokálně specifickou odrůdu,
díky které bychom byli slavní, nikdo
by vína stejně nekupoval. A doma
by se neprodala. Takže můžeme být
všichni v klidu.“
K JÍDLU
A jaká jeho vína vlastně jsou? Ani
tak komplexní a sofistikovaná jako
ta francouzská, ale ani expresivní