a voňavá jako ta, která Roman

ochutnával na Novém Zélandu. „Neorientuju se na medailičky ze soutěží, dělám vína do gastronomie. Mně

soutěžní vína splývají – všechna jsou

ovocná a mají podobný charakter.

Pokud se má víno dobře párovat

s jídlem, jako můj intenzivně kořenitý Veltlín, není na prvním místě

vůně, ale to, že se výborně hodí

k pikantním asijským pokrmům.

Stejně tak se snažím vyrábět své

Sauvignony. Porotu neomráčí, ale

someliérům v restauracích se s víny

skvěle pracuje,“ vysvětluje Roman.

Na tuhle cestu ho přivedli Španělé.

„Kdykoliv byla během směny pauza,

vrazili mi do ruky kelímek s vínem

a tradiční jednohubku tapas. A řešilo

se, co se k čemu hodí. Úplně jsem

tím nasákl a začalo mě to hrozně

bavit.“

Seznam restaurací, kam vinařství Fabig dodává svá vína, je impozantní.

V zásadě kopíruje Maurerův výběr.

Od olomoucké restaurace Entrée

Přemka Forejta přes michelinskou

La Degustation Bohême Bourgeoise

až po vyhlášený restaurant Na Kopci. „Ze začátku to přitom byla tragédie. První dva tři roky nefungovalo

nic. Moje vinařství byly vlastně jen

dva velké sudy a jedna nádrž. Bez

pomoci rodičů – máma dokonce

zastavila dům – a babičky s dědou,

kteří mi dali peníze na pozemek, kde

vinařství vyrostlo, bych to nezvládl.

Nakonec se mi ale vždycky podařilo

vína prodat a něco vydělat. A postupně získávat důvěru klientů. Bylo

mi dvacet čtyři, navíc jsem vypadal

spíš, že mi za tři roky bude devět,

prostě hodně mladě… Zpětně se

odběratelům vůbec nedivím, že mi

ze začátku nevěřili, že to dokážu,“

přiznává Roman.

Pro jeho úspěch bylo klíčové, že se

každou sezónu dokázal vrátit s minimálně stejně kvalitním vínem jako

rok předtím. To mu nakonec otevřelo dveře. „Dneska už jsem víc vidět

a spíš bych se potřeboval naklonovat,

abych všechny klienty stihnul

obsloužit tak, jak bych chtěl.“ Každý rok v létě totiž Roman objíždí

všechny své zákazníky a osobně

s nimi řeší, jaké víno se hodí k jejich

jídelním lístkům. A světe div se, prý

ho to pořád hrozně baví.

Dneska už si, jak sám říká, nežije

špatně. Jeho vinařství vydělává,

a tak může investovat do nových

vinic, nakupovat půdu a stavět

sklady. A pak přijde na řadu výzkum. „Nechci usnout na vavřínech.

A taky chci mít jednou děti, kterým

to časem všechno předám. To bude

ta největší investice.“ I ti největší

pankáči se nakonec usadí. Rozinky

a kostelíčky na jeho etiketách ale

ještě pár let určitě nečekejte.

ROMAN FABIG

Narodil se v říjnu 1987. Od dětství

žije v Hustopečích na jižní Moravě,

kde sídlí i jeho vinařství FABIG. Specializuje se na vína do gastronomie.

Kromě standardní řady SOUL dnes

nabízí také svěží ovocná vína v řadě

FRESH a prémiovou edici BIG z výjimečně kvalitních ročníků a hroznů.

Ačkoliv nemá rád soutěže, jeho Sauvignon Blanc Na Výsluní 2015 získal

zlatou medaili na mezinárodní soutěži Oenoforum 2017. Roman vystudoval střední průmyslovou školu

a Vysoké učení technické v Brně.

Později absolvoval stáže ve španělských vinařstvích Bodegas Castano

a Bodegas Sierra Salinas a na Novém Zélandu u vinaře Roda McDonalda. Je stále svobodný.

61