a voňavá jako ta, která Roman
ochutnával na Novém Zélandu. „Neorientuju se na medailičky ze soutěží, dělám vína do gastronomie. Mně
soutěžní vína splývají – všechna jsou
ovocná a mají podobný charakter.
Pokud se má víno dobře párovat
s jídlem, jako můj intenzivně kořenitý Veltlín, není na prvním místě
vůně, ale to, že se výborně hodí
k pikantním asijským pokrmům.
Stejně tak se snažím vyrábět své
Sauvignony. Porotu neomráčí, ale
someliérům v restauracích se s víny
skvěle pracuje,“ vysvětluje Roman.
Na tuhle cestu ho přivedli Španělé.
„Kdykoliv byla během směny pauza,
vrazili mi do ruky kelímek s vínem
a tradiční jednohubku tapas. A řešilo
se, co se k čemu hodí. Úplně jsem
tím nasákl a začalo mě to hrozně
bavit.“
Seznam restaurací, kam vinařství Fabig dodává svá vína, je impozantní.
V zásadě kopíruje Maurerův výběr.
Od olomoucké restaurace Entrée
Přemka Forejta přes michelinskou
La Degustation Bohême Bourgeoise
až po vyhlášený restaurant Na Kopci. „Ze začátku to přitom byla tragédie. První dva tři roky nefungovalo
nic. Moje vinařství byly vlastně jen
dva velké sudy a jedna nádrž. Bez
pomoci rodičů – máma dokonce
zastavila dům – a babičky s dědou,
kteří mi dali peníze na pozemek, kde
vinařství vyrostlo, bych to nezvládl.
Nakonec se mi ale vždycky podařilo
vína prodat a něco vydělat. A postupně získávat důvěru klientů. Bylo
mi dvacet čtyři, navíc jsem vypadal
spíš, že mi za tři roky bude devět,
prostě hodně mladě… Zpětně se
odběratelům vůbec nedivím, že mi
ze začátku nevěřili, že to dokážu,“
přiznává Roman.
Pro jeho úspěch bylo klíčové, že se
každou sezónu dokázal vrátit s minimálně stejně kvalitním vínem jako
rok předtím. To mu nakonec otevřelo dveře. „Dneska už jsem víc vidět
a spíš bych se potřeboval naklonovat,
abych všechny klienty stihnul
obsloužit tak, jak bych chtěl.“ Každý rok v létě totiž Roman objíždí
všechny své zákazníky a osobně
s nimi řeší, jaké víno se hodí k jejich
jídelním lístkům. A světe div se, prý
ho to pořád hrozně baví.
Dneska už si, jak sám říká, nežije
špatně. Jeho vinařství vydělává,
a tak může investovat do nových
vinic, nakupovat půdu a stavět
sklady. A pak přijde na řadu výzkum. „Nechci usnout na vavřínech.
A taky chci mít jednou děti, kterým
to časem všechno předám. To bude
ta největší investice.“ I ti největší
pankáči se nakonec usadí. Rozinky
a kostelíčky na jeho etiketách ale
ještě pár let určitě nečekejte.
ROMAN FABIG
Narodil se v říjnu 1987. Od dětství
žije v Hustopečích na jižní Moravě,
kde sídlí i jeho vinařství FABIG. Specializuje se na vína do gastronomie.
Kromě standardní řady SOUL dnes
nabízí také svěží ovocná vína v řadě
FRESH a prémiovou edici BIG z výjimečně kvalitních ročníků a hroznů.
Ačkoliv nemá rád soutěže, jeho Sauvignon Blanc Na Výsluní 2015 získal
zlatou medaili na mezinárodní soutěži Oenoforum 2017. Roman vystudoval střední průmyslovou školu
a Vysoké učení technické v Brně.
Později absolvoval stáže ve španělských vinařstvích Bodegas Castano
a Bodegas Sierra Salinas a na Novém Zélandu u vinaře Roda McDonalda. Je stále svobodný.
61