MARTIN KUCIEL
PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ
JULIANA FISCHEROVÁ
foodbloger, Cuketka.cz
autorka kuchařek
foodblogerka, Maškrtnica.cz
PEKÁRNA PRAKTIKA, PRAHA,
VINOHRADY
Butiková pekárna, kde se peče
striktně z celozrnné mouky mleté
na kameni. Dělají chléb pro
fajnšmekry, ke kterému je potřeba
se pomalinku projíst. Pak už ale
není cesty zpět!
ARTIC BAKEHOUSE, PRAHA, MALÁ
STRANA
Historka o Islanďanovi, který přišel do
Prahy péct chleba, mi přišla nejdřív
bláznivá. Dnes jsem ráda, že tu David
Arnorsson je. Jeho kváskové chleby
jsou regulérní delikatesa, většinou si
je dáváme jen s máslem. Artic je jeden
ze dvou důvodů, proč zanedbávám
pečení vlastního chleba: když je poblíž
šikovný pekař, zlenivíte snadno.
Pro bagety chodím v Praze do Le
Caveau, pro český pečený chleba
hlavně do Esky, případně si zajdu
na trhy pro Opatovský nebo
Maškův chleba. Pro italské pečivo
se vyplatí vypravit do sítě Botteg,
kam je zaváží z La Bottega Tusarova.
Z mimopražských pekáren stojí za
vyzkoušení Naše dobrá pekárna, která
dodává do farmářských prodejen
a jezdí na trhy v Pardubickém kraji.
V Brně pak určitě Laskominy od
Maryny. Tamtéž se těším na návštěvu
William Thomas Artisan Bakery, na
kterou zatím koukám jen online.
ARTIC BAKEHOUSE,
PRAHA, MALÁ STRANA
Tahle pekárna do Prahy přinesla
severský styl pečení a kouzlo
rustikálních pecnů s pořádně
vypečenou kůrkou. Mám je moc
rád nejen kvůli chlebu, ale chodím
si tam i pro sladké pečivo – šneky
a koblihy s výrazně kořeněným
těstem.
NAŠE TOUSTÁRNA,
PRAHA, HOLEŠOVICE
Umějí dělat dobré chleby ve
formách. Hlavně tedy pořádný
tousťák a pak další varianty
s různými obilninami. Jsou známí
i díky sladkým „šuplíkům“, pestrým
ovocným koláčům na plechu.
U ONĎASE, DĚČÍN
Pekárna naproti děčínskému
vlakovému nádraží je důkazem, že
jsou lidé ochotní za kvalitu platit
všude, včetně Severočeského kraje
s mizernou zaměstnaností a výší
výdělků. Onďasovy rohlíky jsou
ty nejlepší, co jsem v Česku jedla,
a taky se na ně stojí celodenně fronty.
Vybírat můžete z klasických slanokmínových nebo sypaných mákem.
Zkuste taky malé tvarohové koblížky
a ovsíky.
KOLÁČKOVA PEKÁRNA, PRAHA
Skvělé žitné chleby od Koláčkových
jsou druhým důvodem, proč svůj
kvásek křísím spíš svátečně. Cihly
žitného chleba si můžete koupit
v ořechové variantě, ale též se
sušenými rajčaty nebo čokoládou.
Koláčkovi rozvážejí chleby hlavně po
Praze, pořídit se dají i v Pardubicích,
Liberci nebo Brně. Podle Koláčkových
jejich chleba vydrží necelý týden.
Na vandrech jsme ozkoušeli, že bez
úhony přežije i dva.
TIPY REDAKCE
ANTONÍNOVO PEKAŘSTVÍ, PRAHA
Oblíbené pražské pekařství, které
založil majitel společnosti Albi
Antonín Kokeš, se postupně rozrostlo
do tří poboček. Na chleba se tu
stojí fronty. Na snídani s máslem
a marmeládou nikdy nezklame.
Skvělé tu jsou i bulky na hamburgery.
U BÁRTLŮ, BRNO
Rodinná pekárna sídlí v okrajové
části Jundrov, odkud vyváží kváskové
chleby, rohlíky a dalamánky do
prodejen Sklizeno nebo masny
Steinhauser v centru.
109