MARTIN KUCIEL

PETRA TAJOVSKÝ POSPĚCHOVÁ

JULIANA FISCHEROVÁ

foodbloger, Cuketka.cz

autorka kuchařek

foodblogerka, Maškrtnica.cz

PEKÁRNA PRAKTIKA, PRAHA,

VINOHRADY

Butiková pekárna, kde se peče

striktně z celozrnné mouky mleté

na kameni. Dělají chléb pro

fajnšmekry, ke kterému je potřeba

se pomalinku projíst. Pak už ale

není cesty zpět!

ARTIC BAKEHOUSE, PRAHA, MALÁ

STRANA

Historka o Islanďanovi, který přišel do

Prahy péct chleba, mi přišla nejdřív

bláznivá. Dnes jsem ráda, že tu David

Arnorsson je. Jeho kváskové chleby

jsou regulérní delikatesa, většinou si

je dáváme jen s máslem. Artic je jeden

ze dvou důvodů, proč zanedbávám

pečení vlastního chleba: když je poblíž

šikovný pekař, zlenivíte snadno.

Pro bagety chodím v Praze do Le

Caveau, pro český pečený chleba

hlavně do Esky, případně si zajdu

na trhy pro Opatovský nebo

Maškův chleba. Pro italské pečivo

se vyplatí vypravit do sítě Botteg,

kam je zaváží z La Bottega Tusarova.

Z mimopražských pekáren stojí za

vyzkoušení Naše dobrá pekárna, která

dodává do farmářských prodejen

a jezdí na trhy v Pardubickém kraji.

V Brně pak určitě Laskominy od

Maryny. Tamtéž se těším na návštěvu

William Thomas Artisan Bakery, na

kterou zatím koukám jen online.

ARTIC BAKEHOUSE,

PRAHA, MALÁ STRANA

Tahle pekárna do Prahy přinesla

severský styl pečení a kouzlo

rustikálních pecnů s pořádně

vypečenou kůrkou. Mám je moc

rád nejen kvůli chlebu, ale chodím

si tam i pro sladké pečivo – šneky

a koblihy s výrazně kořeněným

těstem.

NAŠE TOUSTÁRNA,

PRAHA, HOLEŠOVICE

Umějí dělat dobré chleby ve

formách. Hlavně tedy pořádný

tousťák a pak další varianty

s různými obilninami. Jsou známí

i díky sladkým „šuplíkům“, pestrým

ovocným koláčům na plechu.

U ONĎASE, DĚČÍN

Pekárna naproti děčínskému

vlakovému nádraží je důkazem, že

jsou lidé ochotní za kvalitu platit

všude, včetně Severočeského kraje

s mizernou zaměstnaností a výší

výdělků. Onďasovy rohlíky jsou

ty nejlepší, co jsem v Česku jedla,

a taky se na ně stojí celodenně fronty.

Vybírat můžete z klasických slanokmínových nebo sypaných mákem.

Zkuste taky malé tvarohové koblížky

a ovsíky.

KOLÁČKOVA PEKÁRNA, PRAHA

Skvělé žitné chleby od Koláčkových

jsou druhým důvodem, proč svůj

kvásek křísím spíš svátečně. Cihly

žitného chleba si můžete koupit

v ořechové variantě, ale též se

sušenými rajčaty nebo čokoládou.

Koláčkovi rozvážejí chleby hlavně po

Praze, pořídit se dají i v Pardubicích,

Liberci nebo Brně. Podle Koláčkových

jejich chleba vydrží necelý týden.

Na vandrech jsme ozkoušeli, že bez

úhony přežije i dva.

TIPY REDAKCE

ANTONÍNOVO PEKAŘSTVÍ, PRAHA

Oblíbené pražské pekařství, které

založil majitel společnosti Albi

Antonín Kokeš, se postupně rozrostlo

do tří poboček. Na chleba se tu

stojí fronty. Na snídani s máslem

a marmeládou nikdy nezklame.

Skvělé tu jsou i bulky na hamburgery.

U BÁRTLŮ, BRNO

Rodinná pekárna sídlí v okrajové

části Jundrov, odkud vyváží kváskové

chleby, rohlíky a dalamánky do

prodejen Sklizeno nebo masny

Steinhauser v centru.

109