ROZHOVOR  @ondrejtuma

V sedm ráno začínají vařit ležák,

odpoledne otvírají pro žíznivé hosty.

Sládek Adam Matuška a výčepní

Lukáš Svoboda patří k největším

hvězdám pivní scény v Česku.

Nedávno se rozhodli spojit síly

a rozjet pivovar a výčep pod jednou

střechou. Při budování podniku Dva

kohouti se inspirovali i na zahraničních expedicích.

hospody. Být opilý v Japonsku navíc

neznamená nic špatného. Je pravda,

že neřvou a nevyvádějí jako opilci

v Česku. Prostě se opřou o sloup

nebo o strom a spí.

„Čapneme batohy, do kterých naložíme patnáctilitrové sudy s naším

pivem, k tomu přihodíme tenisky,

oblečení a frčíme. Zpátky si vždycky

na oplátku přivezeme dobrý materiál, který u nás ve výčepu můžeme

okamžitě narazit,“ smějí se Adam

s Lukášem, když mi začínají vyprávět o poslední cestě do Japonska.

Ještě než se usadíme, přistane přede

mnou orosený půllitr se silnou

double ipou. Okamžitě se mi vybaví,

jak jsem před lety po poledním

rozhovoru v jednom plzeňském minipivovaru čekal až do večera, abych

se mohl posadit za volant. Tentokrát

naštěstí řídit nebudu.

Chutná vám japonské pivo?

Mají jednu z nejlepších whisky na

světě, dělají saké, pálenku šóčú. Ale

protože moc nevydrží, je pro ně pivo

nápoj číslo jedna.

Adam Matuška: Jeli jsme na pivní fes-

tival a taky na návštěvu sládka Šinji

Suzukiho, kterého můj táta před

lety v Česku učil vařit pivo. Později

si otevřel vlastní pivovar Yokohama

Bay Brewing. V jedenáct hodin jsme

přistáli, dojeli na festival a narazili

svoje pivo. Takže ani ne 24 hodin

od stočení do sudu bylo v Japonsku

na čepu. Čerstvější pivo většinou

nepijete ani v Česku.

možná překvapí, ale k našemu pivu

má hodně blízko. Mají řízné ležáky,

sušší a osvěžující.

Lukáš Svoboda: Velké japonské pivo-

vary jako Asahi, Kirin nebo Sapporo

dělají velmi dobře pitelná piva. Já

osobně mám nejradši pivo plzeňského typu a to Japonci umějí.

Plzeňský Prazdroj dnes patří právě

pivovaru Asahi. Je to dobře? A záleží vůbec na tom, kdo ho vlastní?

jsem toho hodně zažil. Před patnácti

lety jsem začínal U Pinkasů, takže

jsem na plzničce profesně odkojený.

Všechny soutěže v čepování, kterých jsem se později účastnil, byly

spojené s Prazdrojem. Setkával jsem

se s vedením firmy, viděl jsem, co

se v Plzni kolem piva děje. Ať už to

byl SABMiller, nebo později Asahi,

starali se o Prazdroj dobře.

Změnilo se něco, když od Jihoafričanů převzali pivovar Japonci?

LS: Vůbec nic. Respektive, rozhodně

Japonci a pivo. Jde to dohromady?

AM: Jasně. Japonci mají k alkoho-

lu vřelý vztah. Pracují hodně pod

stresem a běžně se chodí uvolnit do

Bylo to ve hře?

LS: Při prodeji pivovaru je to ve hře

vždycky. Nikdy nevíte, jak se nový

vlastník postaví k nákladům na

výrobu. A Japonci nedělali žádné

velké škrty.

AM: Hodně dbají na svoji historii

AM: Mně hrozně. Některé Čechy to

LS: Rozhodně záleží. S Prazdrojem

Proč jste se vydali zrovna

do Japonska?

36

v Plzni, což je podle mě dobře. Důležité je, že Japonci nechtěli měnit

recepturu ani způsob výroby.

nic k horšímu. Asahi udělalo velmi

dobrý krok, když zrušilo licenční výrobu ve světě a vycouvalo z Ruska.

Místo toho rozšiřují kapacitu pivovaru. Prazdroj se tak zase vaří jenom

a kulturu. Tradice jsou pro ně

nesmírně důležité. A stejně k tomu

přistupují i v jiných zemích. Když

někde koupí vyhlášený pivovar

s dlouhou historií, nechtějí ho od základů překopat. V tom máme štěstí.

Jak často jezdíte na pivní výlety?

LS: Za poslední dva roky jsme kromě

Japonska byli v Británii a několikrát

v Americe – v Coloradu, New Yorku

a Kalifornii. Měli jsme na seznamu

desítky pivovarů a hospod, které

jsme chtěli vidět. Od vyhlášených

stylových míst až po bizarní podniky

s dobrým hodnocením. Někdy jsme

jich stihli i čtrnáct za den.

To bych vás chtěl večer potkat…

LS: Občas to bylo veselé. Ale někde

jsme jen krátce nakoukli, napili se,

a když nám nechutnalo, šli jsme zase

o dům dál. Tyhle výlety vypadají

neekonomicky, ale jsou hrozně důležité. Pokud chceme dělat perfektně

svoji práci, musíme sledovat, co se

ve světě děje. Obrážíme pivní festivaly, setkáváme se se sládky, díváme

se, jak se jinde vaří a čepuje pivo.

Jak jste se vlastně dali

dohromady?

AM: S Lukášem se profesně známe