ROZHOVOR @ondrejtuma
V sedm ráno začínají vařit ležák,
odpoledne otvírají pro žíznivé hosty.
Sládek Adam Matuška a výčepní
Lukáš Svoboda patří k největším
hvězdám pivní scény v Česku.
Nedávno se rozhodli spojit síly
a rozjet pivovar a výčep pod jednou
střechou. Při budování podniku Dva
kohouti se inspirovali i na zahraničních expedicích.
hospody. Být opilý v Japonsku navíc
neznamená nic špatného. Je pravda,
že neřvou a nevyvádějí jako opilci
v Česku. Prostě se opřou o sloup
nebo o strom a spí.
„Čapneme batohy, do kterých naložíme patnáctilitrové sudy s naším
pivem, k tomu přihodíme tenisky,
oblečení a frčíme. Zpátky si vždycky
na oplátku přivezeme dobrý materiál, který u nás ve výčepu můžeme
okamžitě narazit,“ smějí se Adam
s Lukášem, když mi začínají vyprávět o poslední cestě do Japonska.
Ještě než se usadíme, přistane přede
mnou orosený půllitr se silnou
double ipou. Okamžitě se mi vybaví,
jak jsem před lety po poledním
rozhovoru v jednom plzeňském minipivovaru čekal až do večera, abych
se mohl posadit za volant. Tentokrát
naštěstí řídit nebudu.
Chutná vám japonské pivo?
Mají jednu z nejlepších whisky na
světě, dělají saké, pálenku šóčú. Ale
protože moc nevydrží, je pro ně pivo
nápoj číslo jedna.
Adam Matuška: Jeli jsme na pivní fes-
tival a taky na návštěvu sládka Šinji
Suzukiho, kterého můj táta před
lety v Česku učil vařit pivo. Později
si otevřel vlastní pivovar Yokohama
Bay Brewing. V jedenáct hodin jsme
přistáli, dojeli na festival a narazili
svoje pivo. Takže ani ne 24 hodin
od stočení do sudu bylo v Japonsku
na čepu. Čerstvější pivo většinou
nepijete ani v Česku.
možná překvapí, ale k našemu pivu
má hodně blízko. Mají řízné ležáky,
sušší a osvěžující.
Lukáš Svoboda: Velké japonské pivo-
vary jako Asahi, Kirin nebo Sapporo
dělají velmi dobře pitelná piva. Já
osobně mám nejradši pivo plzeňského typu a to Japonci umějí.
Plzeňský Prazdroj dnes patří právě
pivovaru Asahi. Je to dobře? A záleží vůbec na tom, kdo ho vlastní?
jsem toho hodně zažil. Před patnácti
lety jsem začínal U Pinkasů, takže
jsem na plzničce profesně odkojený.
Všechny soutěže v čepování, kterých jsem se později účastnil, byly
spojené s Prazdrojem. Setkával jsem
se s vedením firmy, viděl jsem, co
se v Plzni kolem piva děje. Ať už to
byl SABMiller, nebo později Asahi,
starali se o Prazdroj dobře.
Změnilo se něco, když od Jihoafričanů převzali pivovar Japonci?
LS: Vůbec nic. Respektive, rozhodně
Japonci a pivo. Jde to dohromady?
AM: Jasně. Japonci mají k alkoho-
lu vřelý vztah. Pracují hodně pod
stresem a běžně se chodí uvolnit do
Bylo to ve hře?
LS: Při prodeji pivovaru je to ve hře
vždycky. Nikdy nevíte, jak se nový
vlastník postaví k nákladům na
výrobu. A Japonci nedělali žádné
velké škrty.
AM: Hodně dbají na svoji historii
AM: Mně hrozně. Některé Čechy to
LS: Rozhodně záleží. S Prazdrojem
Proč jste se vydali zrovna
do Japonska?
36
v Plzni, což je podle mě dobře. Důležité je, že Japonci nechtěli měnit
recepturu ani způsob výroby.
nic k horšímu. Asahi udělalo velmi
dobrý krok, když zrušilo licenční výrobu ve světě a vycouvalo z Ruska.
Místo toho rozšiřují kapacitu pivovaru. Prazdroj se tak zase vaří jenom
a kulturu. Tradice jsou pro ně
nesmírně důležité. A stejně k tomu
přistupují i v jiných zemích. Když
někde koupí vyhlášený pivovar
s dlouhou historií, nechtějí ho od základů překopat. V tom máme štěstí.
Jak často jezdíte na pivní výlety?
LS: Za poslední dva roky jsme kromě
Japonska byli v Británii a několikrát
v Americe – v Coloradu, New Yorku
a Kalifornii. Měli jsme na seznamu
desítky pivovarů a hospod, které
jsme chtěli vidět. Od vyhlášených
stylových míst až po bizarní podniky
s dobrým hodnocením. Někdy jsme
jich stihli i čtrnáct za den.
To bych vás chtěl večer potkat…
LS: Občas to bylo veselé. Ale někde
jsme jen krátce nakoukli, napili se,
a když nám nechutnalo, šli jsme zase
o dům dál. Tyhle výlety vypadají
neekonomicky, ale jsou hrozně důležité. Pokud chceme dělat perfektně
svoji práci, musíme sledovat, co se
ve světě děje. Obrážíme pivní festivaly, setkáváme se se sládky, díváme
se, jak se jinde vaří a čepuje pivo.
Jak jste se vlastně dali
dohromady?
AM: S Lukášem se profesně známe