Celá staletí si alchymisté lámali hlavu s tím, jak vyrobit zlato.
Přitom stačí trocha mladiny, kvalitní voda a dubový sud.
O zbytek se postará destilační souprava a čas.
O whisky z Vysočiny a jejích ambicích
dobýt svět jsme ve Finmagu psali před
rokem. Tomáš Dyntar, David Kratochvíl a Ondra Chládek, tři klíčoví
strůjci třebíčského zázraku, který
v roce 2012 odstartoval pokropením
ječmene rozházeného po podlaze
Tomášovy garáže, od té doby urazili
pořádný kus cesty. Staví továrnu
na výrobu dubových sudů, budují
utajené daňové sklady, expandují do
Japonska, otvírají bary a hlavně –
právě rozjíždějí investiční fond.
Kromě palírny, úhelného kamene
našeho byznysu, jsme na Slovensku
rozjeli firmu na výrobu dubových
sudů. Vedle nich máme ještě další
společnost, která provozuje whisky
bary. A aby toho nebylo málo, v listopadu nám Česká národní banka
posvětila založení fondu kvalifikovaných investorů, který se bude
věnovat investicím do whisky.
potřebu. A nehodláme to měnit.
O know-how se nechceme dělit.
Kolik vlastně jeden sud stojí?
Dvěstědvacetipětilitrový sud na
trhu koupíte za pětadvacet tisíc
korun. Není to málo, ale pokud je
kvalitní, vydrží vám i třicet let. A po
následné repasi i déle…
To je pořádná porce radosti. A asi
i starostí. Proč jste se rozhodli
rozjet vlastní výrobu sudů?
Posledně jsi dělal tajnosti ohledně
dřeva, které používáte. Embargo
pořád platí?
Dřevo je z evropského dubu, to tajemství není. Nikdy ze mě ale nedostaneš konkrétní místo a období, kdy
a kde dřevo pro sudy těžíme. Nejde
totiž jen o polohu. Stejně důležité je
i správné načasování těžby. V rodině
našeho bednáře se tahle sudová magie dědí z generace na generaci.
Vidím, že Andrejovi roste konkurence. Plánujete pálit whisky
z řepky?
Osmdesát procent barvy a chuti
whisky zakládá sud, v němž alkohol
zraje. Vlastnosti dřeva jsou proto
naprosto klíčové. Česká whisky už
od založení bere sudy od jediného
slovenského partnera, a tak jsme
se rozhodli, že spojíme síly. Trh
s použitými sudy je dnes nesmírně přesycený, poptávka obrovská
a kvalita nestálá. Mít výrobu pod
jednou střechou je sice dražší
a náročnější, ale na druhou stanu
máme jistotu, že dokážeme udržet
kvalitu a chuť a ukojit svoje rostoucí potřeby. Výpadek v dodávce
sudů pro nás představuje největší
existenční riziko. Slad nahradíte,
jsme sladová velmoc se skladovými
zásobami na deset let. Vodu i sládky
taky najdete. Ale bez sudů bychom
byli nahraní.
Nikdy neříkej nikdy, ale myslím, že
můžu udělat výjimku. Nikdy.
Prodáváte sudy dalším zájemcům?
Když nejsou v holdingu žluté lány,
tak co?
Jsme hamižní. Vyrábíme jich jen
tolik, abychom pokryli vlastní
S Ondrou Chládkem, členem
představenstva Trebitsch Holding
SE, jsme se proto potkali znovu,
abychom pokračovali v časosběrném dokumentu. Dobrou zprávou
je, že na rozdíl od Manželských etud
se v tomhle příběhu nikdo s nikým
nerozhádal. I když toho kluci za rok
vypálili opravdu hodně, na rybník
nedošlo. A tak zatímco se tahle česká whisky v tichu mění ve zlato, za
zaplombovanými dveřmi daňového
skladu se kolem ní schyluje k pořádnému poprasku.
Daří se?
Založili jsme holding. Je to paráda.
Je dobře, že jste si takhle pojistili
dodavatele, ale co když vám bednáře zítra přejede auto?
Naštěstí má syna, kterého společně se čtyřmi dalšími učni do tajů
výroby zasvěcuje. Ale tohle je samozřejmě riziko. Do dílny ho zazdít
nechceme. Asi by se mu to moc
nelíbilo. Tak mu alespoň stavíme
fabriku prakticky u baráku.
Stavíte továrnu?
Ano, celkově asi za 20 milionů.
Stávající výroba je zatím hodně
tradiční, ale bohužel i pomalá. Tisíc
sudů ročně. Potřebujeme víc.
59