Celá staletí si alchymisté lámali hlavu s tím, jak vyrobit zlato.

Přitom stačí trocha mladiny, kvalitní voda a dubový sud.

O zbytek se postará destilační souprava a čas.

O whisky z Vysočiny a jejích ambicích

dobýt svět jsme ve Finmagu psali před

rokem. Tomáš Dyntar, David Kratochvíl a Ondra Chládek, tři klíčoví

strůjci třebíčského zázraku, který

v roce 2012 odstartoval pokropením

ječmene rozházeného po podlaze

Tomášovy garáže, od té doby urazili

pořádný kus cesty. Staví továrnu

na výrobu dubových sudů, budují

utajené daňové sklady, expandují do

Japonska, otvírají bary a hlavně –

právě rozjíždějí investiční fond.

Kromě palírny, úhelného kamene

našeho byznysu, jsme na Slovensku

rozjeli firmu na výrobu dubových

sudů. Vedle nich máme ještě další

společnost, která provozuje whisky

bary. A aby toho nebylo málo, v listopadu nám Česká národní banka

posvětila založení fondu kvalifikovaných investorů, který se bude

věnovat investicím do whisky.

potřebu. A nehodláme to měnit.

O know-how se nechceme dělit.

Kolik vlastně jeden sud stojí?

Dvěstědvacetipětilitrový sud na

trhu koupíte za pětadvacet tisíc

korun. Není to málo, ale pokud je

kvalitní, vydrží vám i třicet let. A po

následné repasi i déle…

To je pořádná porce radosti. A asi

i starostí. Proč jste se rozhodli

rozjet vlastní výrobu sudů?

Posledně jsi dělal tajnosti ohledně

dřeva, které používáte. Embargo

pořád platí?

Dřevo je z evropského dubu, to tajemství není. Nikdy ze mě ale nedostaneš konkrétní místo a období, kdy

a kde dřevo pro sudy těžíme. Nejde

totiž jen o polohu. Stejně důležité je

i správné načasování těžby. V rodině

našeho bednáře se tahle sudová magie dědí z generace na generaci.

Vidím, že Andrejovi roste konkurence. Plánujete pálit whisky

z řepky?

Osmdesát procent barvy a chuti

whisky zakládá sud, v němž alkohol

zraje. Vlastnosti dřeva jsou proto

naprosto klíčové. Česká whisky už

od založení bere sudy od jediného

slovenského partnera, a tak jsme

se rozhodli, že spojíme síly. Trh

s použitými sudy je dnes nesmírně přesycený, poptávka obrovská

a kvalita nestálá. Mít výrobu pod

jednou střechou je sice dražší

a náročnější, ale na druhou stanu

máme jistotu, že dokážeme udržet

kvalitu a chuť a ukojit svoje rostoucí potřeby. Výpadek v dodávce

sudů pro nás představuje největší

existenční riziko. Slad nahradíte,

jsme sladová velmoc se skladovými

zásobami na deset let. Vodu i sládky

taky najdete. Ale bez sudů bychom

byli nahraní.

Nikdy neříkej nikdy, ale myslím, že

můžu udělat výjimku. Nikdy.

Prodáváte sudy dalším zájemcům?

Když nejsou v holdingu žluté lány,

tak co?

Jsme hamižní. Vyrábíme jich jen

tolik, abychom pokryli vlastní

S Ondrou Chládkem, členem

představenstva Trebitsch Holding

SE, jsme se proto potkali znovu,

abychom pokračovali v časosběrném dokumentu. Dobrou zprávou

je, že na rozdíl od Manželských etud

se v tomhle příběhu nikdo s nikým

nerozhádal. I když toho kluci za rok

vypálili opravdu hodně, na rybník

nedošlo. A tak zatímco se tahle česká whisky v tichu mění ve zlato, za

zaplombovanými dveřmi daňového

skladu se kolem ní schyluje k pořádnému poprasku.

Daří se?

Založili jsme holding. Je to paráda.

Je dobře, že jste si takhle pojistili

dodavatele, ale co když vám bednáře zítra přejede auto?

Naštěstí má syna, kterého společně se čtyřmi dalšími učni do tajů

výroby zasvěcuje. Ale tohle je samozřejmě riziko. Do dílny ho zazdít

nechceme. Asi by se mu to moc

nelíbilo. Tak mu alespoň stavíme

fabriku prakticky u baráku.

Stavíte továrnu?

Ano, celkově asi za 20 milionů.

Stávající výroba je zatím hodně

tradiční, ale bohužel i pomalá. Tisíc

sudů ročně. Potřebujeme víc.

59