PETRA POSPĚCHOVÁ

LUKÁŠ HEJLÍK

JANA PATOČKOVÁ

HOTEL REKOVICE

Trojanovice, Beskydy

BISTROT DE PAPA

Horní Dubenky, Vysočina

BIZARNÍ BRNO

Interiér restaurace otevřený skleněnou zdí do vzrostlého bukového lesa

je uhrančivý. Namodralé vertikály

kmenů budou vaše oči přitahovat

znova a znova. Kromě neskutečného výhledu mají Rekovice i menu

z místních surovin: brynza z Vigantic,

pohanka z Frenštátu, vepřové z Háje.

Prostě pěkná ukázka spojení tradice

a moderního přístupu. Tenhle skvost

je navíc restaurací obecní. Druhé

takové místo nenajdete. Turistické

trasy vedoucí hřebenem Beskyd jsou

na dosah.

Eva Decroix je advokátka, její manžel

Rémi původem francouzský kuchař.

Jejich bistro najdete u nich doma,

na chalupě v Horních Dubenkách.

Přízemí u sporáku kontroluje Rémi

a vytahuje odtud bestsellery francouzské kuchyně: cibulačku, šneky,

žabí stehýnka a božský crème brûlée.

Ubytování musíte bookovat dlouho

dopředu. A to stolování na zahradě

u rybníka? Atmosférický barometr

praská!

AUTORKA KUCHAŘEK

PORTÁŠ Nový Hrozenkov, Javorníky

Přímo na javornické hřebenovce stojí

horský hotel, který nad okolním průměrem vyniká vlídným personálem

a kuchyní založenou na místní tradici: jehněčí tu umějí na několik způsobů, vyhlášené jsou i jejich ovocné

buchty na plech. Portáš si nechá vařit

vlastní pivo, cider pak vozí z Vizovic.

Malebné stezky pohraničního pohoří

za víkend ani nestihnete prochodit.

SIGNATURE Popůvky, Brno-venkov

Kulinární výlet do Brna, to není zrovna originální nápad. Ovšem nedaleké

Popůvky jsou pořád ještě skrytou

perlou. Restaurace Signature tuhle

příměstskou ves posouvá mezi českých top deset gastronomických cílů,

a koho nepřesvědčí jídelní menu,

ať nechá své pochybnosti rozehnat

impozantní vinnou kartou. Nenechte

se odradit tím, že je Signature v těsné

blízkosti dálnice, a naplánujte si

výšlap na hrad Veveří spojený s koupáním v brněnské přehradě.

HEREC, AUTOR GASTROMAPY

KOVÁŘOVA KOBYLA

Zdoňov, východní Čechy

Kousek od Adršpašsko-teplických skal

provozuje Olga Himmelsbergerová

krásnou hospodu Kovářova kobyla

s neméně stylovým ubytováním

a dokonalou zahradou. Šéfkuchař

Otakar Humpl na talíř sází z lokálních

surovin, a přitom světově: zkuste

jeho paštiky, ke kterým peče brutálně

dobrý chleba jeho sestra Kateřina.

Hitem je i konfitované vepřové plemene mangalica nebo pomalu dušené

hovězí.

PENZION NA ČECHÁCH

Korouhev, Vysočina

Venkovský romantismus! Co dělá

Na Čechách naprosto výjimečným

místem, je krásná ženská energie. Ta

navíc vychází z hlubokých kořenů.

Rodina Libuše Kučerové tu žila

už v době pobělohorské. Všechno

samozřejmě zpřetrhala doba totalitní.

Deset let to dávala Libuše svépomocí

dohromady a moc se jí to povedlo.

Kuchyni staví na francouzských základech, tak přijeďte nalačno.

FOODBLOGERKA Z VÝVAŘOVNY

Místní scéna je už sice vyhlášená, já

mám ale dva specifické tipy. Prvním

je Kafe & Kobliha na Pekařské, kde

zajíte jarní deprese, PMS i bolavý

rozchod. Ručně připravované koblihy

nabízejí ideální poměr originálních

náplní, posypek a polev s tradiční

koblihou. A kde v Brně strávit noc?

V atomovém krytu 10-Z najdete

mléčný bar Marcela Ihnačáka

i spoustu plynových masek, starých

uniforem a zákoutí s normalizačními

bytovými doplňky i nezbytnostmi

z kasáren.

FARMA KOŠÍK Tuchom, střední Čechy

Připadat si tu budete jako na malém

slovenském panství. Můžete se

nechat hýčkat přírodou a domácím

jídlem nebo se odpojit od povinností

a na pár týdnů zkusit pracovat přímo

na farmě. Já jsem sázela česnek, sbírala šípky, pomáhala s dojením ovcí

i rozením prasátek. Romanovské ovce

jsou místní headlineři, jejich mléko je

základem skvělé brynzy.

50 ODSTÍNŮ LIBERCE

Liberec a okolí jsou časoprostorová

skládačka. Na Ještědu se můžete

kochat výhledem na krajinu i interiérem s původními prvky v kombinaci

s anonymním nábytkem z nultých

let. Anebo se ponořte do vířivek chrámu devadesátek, Centra Babylon.

Ale nebojte, i v Liberci existují místa

ryze současná, třeba Bistro Široká se

skvělými snídaněmi i denním menu

respektujícím sezónu. Pokud vás od

unikátní přespávačky na Ještědu odradí strach z výšek, je tu ještě Pytloun

Grand Hotel Imperial.

Foto: David Turecký (Petra Pospěchová), Adriana Fialová (Lukáš Hejlík), Johana Pošová (Jana Patočková)

113