EDITORIAL
ZÁPAD
V NEDOHLEDNU?
ONDŘEJ TŮMA
šéfredaktor
Myslíte si, že se nám někdy podaří
dohnat Německo? Zapomeňte na to.
Minimálně za vašeho života to
určitě nebude. Ostatně to, že si brzy
budeme žít jako na Západě, nám
slibovali už za socialismu. Většině
rozumných lidí ale došlo, že pravda
je poněkud jiná. Po revoluci úvahy
o dohánění západních sousedů opět
ožily, ale ani po dalších pětadvaceti
letech to pořád není ono. Proč? Co
nás brzdí? To vám v novém Finmagu
vysvětlí ekonom Pavel Kohout.
Ale neklesejte na mysli, například
v gastronomii se v Česku už blýská
na lepší časy. V našem titulním
rozhovoru to tvrdí bojovník proti
nekvalitním šmakuládám a šéf
Pražského kulinářského institutu
Roman Vaněk. Dost možná i díky
němu a jeho pořadům se dnes
mnohem víc díváme na etikety
potravin a snažíme se jíst lépe.
A supermarkety to moc dobře vědí.
Jeden z nich už dokonce přestal
ve svém sortimentu rozlišovat mezi
zbožím pro západní a východní
trhy. Alespoň na talíři tak můžeme
mít to samé, co mají v sousedním
Německu. Teď se ještě musíme
snažit, abychom na to měli dost
v peněženkách. Právě v kupní síle
totiž za Západem pořád výrazně
pokulháváme.
Jak dosáhnout ekonomického
růstu, se vám pokusí předvést
analytik Aleš Michl. Ten se vydal
do Izraele, aby zjistil, jak se tenhle
státeček, ve kterém žije o víc jak
dva miliony obyvatel míň než u nás,
dostal na špičku technologického
byznysu. Stát a investoři se tam
nebáli podporovat malé firmy.
A lidé se zase nebáli malé firmy
zakládat. Mnohé z nich sice skončily
v propadlišti času, ale našlo se
i dost takových, které udělaly díru
do světa. A to tamní ekonomice
náramně svědčí.
Ani u nás to ale není
s podnikatelským prostředím tak
bídné, jak se nám některá média
snaží namluvit. Koneckonců,
příkladem jsou i návrhářka Mimi
Lan a klenotník Alojz Ryšavý, kteří
se v mládí vydali do Česka a dnes tu
mají rozjetý výborný byznys.
Západ je sice ještě v nedohlednu,
je ale jen na nás, jakým tempem se
mu dokážeme přibližovat. Podmínky
k tomu nemáme špatné.