BY Z N YS P L Á N
Tady rozhodně patří velký dík mamce,
která nám pomáhá s hlídáním. Ale nejde
jen o hlídání. Bez podpory rodičů a zázemí, které díky nim máme, bychom nic
podobného nedokázali,“ shodují se.
Vedle Michala s Janou a Janiných
rodičů pracuje na statku také Michalův
bratr, který pečuje o dobytek. „Jsme rodinná farma opravdu od začátku do konce. Každý kus nám projde pod rukama
doslova už v momentě oplození. Když
je potřeba, sami telatům pomáháme na
ných jatkách. Ta jsou přímo ve Sloupnici, čtyři kilometry od farmy. Zvířata díky
tomu nejsou vystavená stresu při dlouhém převozu. I to se nakonec projeví na
kvalitě masa, stejně jako vlídné zacházení, na kterém si tady zakládají. „Když porážíme, vždycky si zapálíme svíčku. Jako
symbolické poděkování za to, že nám
zvíře posloužilo. Navíc se ho snažíme
opravdu maximálně zhodnotit. Zpracujeme nejen maso, ale i kosti a vnitřnosti.
Jak se říká – od čumáku po ocas,“ doplňu-
nastoupila na Vysokou hotelovou školu
v Praze a studovala i v Anglii a Francii,
Michal přihodí zkušenosti z dlouholeté
práce za barem ve švýcarském lyžařském
středisku. Výsledkem má být zážitkový
hostinec.
„Nepůjde o klasickou hospodu ani
penzion. Chceme dělat nárazové akce
jako malé svatby nebo oslavy. Sami se
navíc chceme pustit do řízených degustací. Máme vřelé vztahy s lidmi kolem
Ambiente, rádi bychom je pozvali, ať
svět, pečujeme o ně, jsme při jejich odstavení od matky a nakonec se díky vlastní bourárně a zrárně postaráme i o maso.
Takový přístup jde ale dělat jen v malém.
Podobnou péči ve velkochovu mašinama
nezajistíte,“ říká Petr Krontorád.
Mimo farmu probíhá pouze porážka,
která se ze zákona děje na registrova-
je Jana.
popovídají lidem o mase. My jim k tomu
uvaříme a nahoře bude pár pokojů na
přespání,“ plánují. První hosty chtějí přivítat do dvou let.
Sváteční hostinec
Chovem wagjú ani otevřením vlastního krámku ale práce na statku nekončí.
Michal s Janou by rádi navázali na zkušenosti z gastrobyznysu. Jana po gymnáziu
Together again in
Vychutnávejte zodpovědně a nesdílejte s mladšími 18 let. Určené jen pro 18+.
Monika Veselíková je redaktorka Finmagu
a webu Peníze.cz.