BY Z N YS P L Á N

Tady rozhodně patří velký dík mamce,

která nám pomáhá s hlídáním. Ale nejde

jen o hlídání. Bez podpory rodičů a zázemí, které díky nim máme, bychom nic

podobného nedokázali,“ shodují se.

Vedle Michala s Janou a Janiných

rodičů pracuje na statku také Michalův

bratr, který pečuje o dobytek. „Jsme rodinná farma opravdu od začátku do konce. Každý kus nám projde pod rukama

doslova už v momentě oplození. Když

je potřeba, sami telatům pomáháme na

ných jatkách. Ta jsou přímo ve Sloupnici, čtyři kilometry od farmy. Zvířata díky

tomu nejsou vystavená stresu při dlouhém převozu. I to se nakonec projeví na

kvalitě masa, stejně jako vlídné zacházení, na kterém si tady zakládají. „Když porážíme, vždycky si zapálíme svíčku. Jako

symbolické poděkování za to, že nám

zvíře posloužilo. Navíc se ho snažíme

opravdu maximálně zhodnotit. Zpracujeme nejen maso, ale i kosti a vnitřnosti.

Jak se říká – od čumáku po ocas,“ doplňu-

nastoupila na Vysokou hotelovou školu

v Praze a studovala i v Anglii a Francii,

Michal přihodí zkušenosti z dlouholeté

práce za barem ve švýcarském lyžařském

středisku. Výsledkem má být zážitkový

hostinec.

„Nepůjde o klasickou hospodu ani

penzion. Chceme dělat nárazové akce

jako malé svatby nebo oslavy. Sami se

navíc chceme pustit do řízených degustací. Máme vřelé vztahy s lidmi kolem

Ambiente, rádi bychom je pozvali, ať

svět, pečujeme o ně, jsme při jejich odstavení od matky a nakonec se díky vlastní bourárně a zrárně postaráme i o maso.

Takový přístup jde ale dělat jen v malém.

Podobnou péči ve velkochovu mašinama

nezajistíte,“ říká Petr Krontorád.

Mimo farmu probíhá pouze porážka,

která se ze zákona děje na registrova-

je Jana.

popovídají lidem o mase. My jim k tomu

uvaříme a nahoře bude pár pokojů na

přespání,“ plánují. První hosty chtějí přivítat do dvou let.

Sváteční hostinec

Chovem wagjú ani otevřením vlastního krámku ale práce na statku nekončí.

Michal s Janou by rádi navázali na zkušenosti z gastrobyznysu. Jana po gymnáziu

Together again in

Vychutnávejte zodpovědně a nesdílejte s mladšími 18 let. Určené jen pro 18+.

Monika Veselíková je redaktorka Finmagu

a webu Peníze.cz.