GURMÁNI
vidím proměny. Za pár let bude řemeslné pivo mnohem běžnější i mimo hlavní
město,“ soudí Nor, kterého jako jedna
z prvních vlaštovek nedávno potěšila nabídka svrchně kvašeného piva v jídelním
voze Českých drah. O jisté zamrzlosti
a ztrátě několika let mluví i ředitel Horák,
podle kterého Česku pro jeho lásku k ležákům – a nízkým cenám piva – utekly
nejen západní země, ale i Polsko, Maďarsko či Rusko. „I tady máme vynikající
malé pivovary, ale je jich míň. V Polsku
jich bude na špičkové úrovni několik desítek, tady spíš do deseti.“
Dva ležáky mají ve stálé nabídce
i v Axiomu. Vedle nich ale uvařili přes dvě
desítky dalších piv roztodivných stylů.
Stálá nabídka má v budoucnu čítat zhruba dvanáct piv, nad to stále budou přicházet a odcházet novinky, pokusy, várky ve
spolupráci s dalšími pivovary. Sám Jikiun
považuje za svou silnou stránku silná tmavá piva – stouty a imperial stouty. „Naše
piva Greek Fire a Universum jsou velmi
silná, intenzivní, tmavá, bohatá, skoro až
hustá,“ jmenuje nadšeně vlastnosti, které musím potvrdit. Universum, Russian
Imperial Stout, který jsem ochutnal v brněnské pivnici Axiomu, skutečně pohltí
i ten nejzapomenutější chuťový receptor.
Trendům na světové scéně podle něho
ale dominují jiné styly. Zejména ty pohrávající si s kyselou a ovocnou chutí.
Piva kyselá známe v Česku jako… kyseláče. Svou svíravě osvěžující chuť získávají typicky díky laktobacilům. V Prostějově vaří třeba pšeničný styl Berliner Weisse
doplněný malinami nebo docela obyčejný
kyselý Indian Pale Ale zvaný Acid Trip.
Podle Horáka je zájem o tahle svěží piva
také důkazem, že se scéna v Česku skutečně rozjíždí. „Před pěti lety by s nimi
bylo mnohem těžší prorazit, dnes je má
spousta pivovarů ve stabilní nabídce,“ říká
a jmenuje i příklad méně tradičního kyselého piva z vlastní nabídky. Jde o Pastry
Sour IPA, ve které je kromě všech klasických surovin taky ananas, vanilka a burákové máslo. „Člověk cítí kyselost, na jazyk
mu trochu zajede vanilka a na konci ho po
polknutí kopne oříšek. Krásně zakulacené
132
Jana Horáka si za ředitele vybrali
majitelé z Česka. Rusům ale připadal ve 31 letech mladý. Všechny
proto navštívil – a uspěl.
Borůvkové gosé aneb doťuknuté slané pivo. Vůbec je skvělé, že i divoké
kombinace chutnají jako svébytné pivo. Žádná limonáda.