GURMÁNI

vidím proměny. Za pár let bude řemeslné pivo mnohem běžnější i  mimo hlavní

město,“ soudí Nor, kterého jako jedna

z prvních vlaštovek nedávno potěšila nabídka svrchně kvašeného piva v jídelním

voze Českých drah. O  jisté zamrzlosti

a ztrátě několika let mluví i ředitel Horák,

podle kterého Česku pro jeho lásku k ležákům – a  nízkým cenám piva – utekly

nejen západní země, ale i  Polsko, Maďarsko či Rusko. „I tady máme vynikající

malé pivovary, ale je jich míň. V  Polsku

jich bude na špičkové úrovni několik desítek, tady spíš do deseti.“

Dva ležáky mají ve stálé nabídce

i v Axiomu. Vedle nich ale uvařili přes dvě

desítky dalších piv roztodivných stylů.

Stálá nabídka má v budoucnu čítat zhruba dvanáct piv, nad to stále budou přicházet a odcházet novinky, pokusy, várky ve

spolupráci s dalšími pivovary. Sám Jikiun

považuje za svou silnou stránku silná tmavá piva – stouty a imperial stouty. „Naše

piva Greek Fire a  Universum jsou velmi

silná, intenzivní, tmavá, bohatá, skoro až

hustá,“ jmenuje nadšeně vlastnosti, které musím potvrdit. Universum, Russian

Imperial Stout, který jsem ochutnal v brněnské pivnici Axiomu, skutečně pohltí

i ten nejzapomenutější chuťový receptor.

Trendům na světové scéně podle něho

ale dominují jiné styly. Zejména ty pohrávající si s kyselou a ovocnou chutí.

Piva kyselá známe v Česku jako… kyseláče. Svou svíravě osvěžující chuť získávají typicky díky laktobacilům. V Prostějově vaří třeba pšeničný styl Berliner Weisse

doplněný malinami nebo docela obyčejný

kyselý Indian Pale Ale zvaný Acid Trip.

Podle Horáka je zájem o  tahle svěží piva

také důkazem, že se scéna v  Česku skutečně rozjíždí. „Před pěti lety by s  nimi

bylo mnohem těžší prorazit, dnes je má

spousta pivovarů ve stabilní nabídce,“ říká

a jmenuje i příklad méně tradičního kyselého piva z  vlastní nabídky. Jde o  Pastry

Sour IPA, ve které je kromě všech klasických surovin taky ananas, vanilka a burákové máslo. „Člověk cítí kyselost, na jazyk

mu trochu zajede vanilka a na konci ho po

polknutí kopne oříšek. Krásně zakulacené

132

Jana Horáka si za ředitele vybrali

majitelé z Česka. Rusům ale připadal ve 31 letech mladý. Všechny

proto navštívil – a uspěl.

Borůvkové gosé aneb doťuknuté slané pivo. Vůbec je skvělé, že i divoké

kombinace chutnají jako svébytné pivo. Žádná limonáda.