GURMÁNI

Sládek Jan Kresta se správcem Lubošem Staňkem řeší, že si Dánové poslali

etikety na trojky, tohle je ale půllitr. Budou si to muset přepsat ručně.

pivo, kde žádná chuť nepřebíjí ostatní.“

Podobné přídavky jsou vlastní i druhému,

ovocnému trendu. Piva přitom nekvetou

ovocnými vůněmi primárně kvůli šťávám

ze sladkých plodů, vysvětluje mi sládek Jikiun, ale pro velké množství aromatických

chmelů. Nejlepším příkladem je podle

něho nový styl NEIPA neboli New England IPA. „To pivo je úplně mlžné až kalné. Vypadá skoro jako pomerančový džus.

Oproti klasickým IPA je málo hořké, na

druhé straně ale velmi ovocné díky obrovskému množství chmelů,“ objasňuje Jikiun.

Proochutnat se

Ležákový Luboš mezi dvaceti tanky hlavně se svrchňáky, které si postupně taky oblíbil.

Kyselé a ovocné jde ale také spojit a nad to

završit… slaností. Říká se tomu gosé a přijde do toho – například kromě borůvek,

které přidávají v Axiomu – sůl. Právě tenhle pivní styl nejvíc uchvátil Lukáše Krestu, zdejšího devětadvacetiletého sládka.

„Kyseláč je dobré letní pití. Gosé je ale díky

soli naprosto doťuknuté,“ líčí nad sklenicí

dofialova vybarvené slané borůvky sládek. Krestovi pod rukama prošla většina

místních piv, před loňským příchodem do

Axiomu přitom vařil pouze ležáky v pivovaru v Karviné, kde začal pomáhat ještě

během práce ve vítkovických strojírnách.

Když původní sládek odešel, převzal celý

pivovar. Po třech letech ale přišla nabídka

z Axiomu. „To nešlo nepřijmout. V dojezdu z domova žádný takový pivovar není

a já se chtěl posouvat. Potřeboval jsem ale

vyřešit, co bude s Karvinou,“ vzpomíná

Kresta, který celý den běhá po pivovaru

a nevypadá, že by měl čas na vykecávání.

Potkáme se proto až večer. U piva. Řešení

každopádně našel elegantní: v Karviné ho

v roli sládkové vystřídala přítelkyně, kterou postupně zaučoval.

Sám svrchně kvašená piva považuje za

jednodušší na výrobu než ta kvašená spodně, mnohem náročnější je ale zorientovat

se v surovinách a chuťových možnostech:

„Ležák si vypipláte do dokonalosti a furt

ho jedete. My tady ale neustále zkoušíme

něco nového. Postupně si skládám Kjetilovy znalosti, nefunguje to přitom tak, že

bych se mohl zeptat, na co přesně je tenhle

133