GURMÁNI
Sládek Jan Kresta se správcem Lubošem Staňkem řeší, že si Dánové poslali
etikety na trojky, tohle je ale půllitr. Budou si to muset přepsat ručně.
pivo, kde žádná chuť nepřebíjí ostatní.“
Podobné přídavky jsou vlastní i druhému,
ovocnému trendu. Piva přitom nekvetou
ovocnými vůněmi primárně kvůli šťávám
ze sladkých plodů, vysvětluje mi sládek Jikiun, ale pro velké množství aromatických
chmelů. Nejlepším příkladem je podle
něho nový styl NEIPA neboli New England IPA. „To pivo je úplně mlžné až kalné. Vypadá skoro jako pomerančový džus.
Oproti klasickým IPA je málo hořké, na
druhé straně ale velmi ovocné díky obrovskému množství chmelů,“ objasňuje Jikiun.
Proochutnat se
Ležákový Luboš mezi dvaceti tanky hlavně se svrchňáky, které si postupně taky oblíbil.
Kyselé a ovocné jde ale také spojit a nad to
završit… slaností. Říká se tomu gosé a přijde do toho – například kromě borůvek,
které přidávají v Axiomu – sůl. Právě tenhle pivní styl nejvíc uchvátil Lukáše Krestu, zdejšího devětadvacetiletého sládka.
„Kyseláč je dobré letní pití. Gosé je ale díky
soli naprosto doťuknuté,“ líčí nad sklenicí
dofialova vybarvené slané borůvky sládek. Krestovi pod rukama prošla většina
místních piv, před loňským příchodem do
Axiomu přitom vařil pouze ležáky v pivovaru v Karviné, kde začal pomáhat ještě
během práce ve vítkovických strojírnách.
Když původní sládek odešel, převzal celý
pivovar. Po třech letech ale přišla nabídka
z Axiomu. „To nešlo nepřijmout. V dojezdu z domova žádný takový pivovar není
a já se chtěl posouvat. Potřeboval jsem ale
vyřešit, co bude s Karvinou,“ vzpomíná
Kresta, který celý den běhá po pivovaru
a nevypadá, že by měl čas na vykecávání.
Potkáme se proto až večer. U piva. Řešení
každopádně našel elegantní: v Karviné ho
v roli sládkové vystřídala přítelkyně, kterou postupně zaučoval.
Sám svrchně kvašená piva považuje za
jednodušší na výrobu než ta kvašená spodně, mnohem náročnější je ale zorientovat
se v surovinách a chuťových možnostech:
„Ležák si vypipláte do dokonalosti a furt
ho jedete. My tady ale neustále zkoušíme
něco nového. Postupně si skládám Kjetilovy znalosti, nefunguje to přitom tak, že
bych se mohl zeptat, na co přesně je tenhle
133