T É M A : J Í D L O / R E P O R TÁ Ž

Text: Michael Durčák

Foto: František Plášil

N

ashville, hlavní město státu Tennessee, rozmetá vaše zažité představy o  americkém

Jihu. Půlmilionová mekka country music je

živým, pulzujícím místem, o čemž se přesvědčíte především na Broadway Street,

poseté neony a bary. V každém z nich hraje

živá hudba – jak taky jinak? Kvůli pandemii všechny podniky v listopadu zavírají už

v jedenáct, pak se ale ještě při čekání na taxík poslouchá a tančí u reproduktoru před

stánkem s kebabem.

Kromě živé hudby všechny hospody

spojuje Jack Daniel’s. Jeho logo tady najdete všude – na tričkách místních, v panácích

a  drincích na stolech nebo třeba i  na dresech fotbalistů Titans a dalších týmů.

Bez piva a semaforů

Lynchburg, kde se ikonická whiskey od

roku 1875 vyrábí, je maličké městečko

zhruba hodinu a  půl jízdy z  Nashvillu po

silnici lemované obrovskými pozemky se

staveními s  houpacími křesly na zápražích. V  Lynchburgu samotném žije šest

tisíc obyvatel. Návštěvníky táhne především návštěva palírny. Parkoviště jsou

i  uprostřed třetí vlny americké epidemie

koronaviru plná.

„Kromě Jacka Danielse je na tomhle

okrese nejzajímavější to, že má jenom jeden semafor,“ říká mi Minh Le, který nás

destilérkou provádí. Nemá ale docela pravdu: z  pohledu Evropana je fascinující i  to,

že je Moore County suchý okres, takže si

v něm nemůžete koupit žádný alkohol. Výjimku pro krámek v lihovaru zařizovali několik let přes státní úřady. „Vám se to možná zdá jako nesmysl, ale jsme tu pevnou

součástí Biblického pásu a  náboženství

má u  nás pořád silný vliv. Takže se tu pití

považuje za neřest,“ vysvětluje nám další

společník Jed. Do Lynchburgu se přestěhoval jako malý s rodinou, pak sloužil patnáct

let u námořnictva a teď pracuje u Jacka jako

průvodce a ochutnávač.

Kdo chytá v kukuřici

Rozdíl mezi whisky a whiskey je především geografický. Zatímco termínem

whisky se obvykle myslí skotská pálenka

z obilnin, u whiskey se jedná typicky

o irský nebo americký výrobek.

Jako bourbon se označují whiskey

obsahující alespoň 51 procent kukuřice,

takže ječmen, pšenice nebo žito jsou

v menšině. To platí i o Jacku Danielsovi.

Označení „Tennessee Whiskey“ výrobce

volí kvůli překapávání destilátu přes dřevěné uhlí. Tomuto postupu se říká Lincoln

County Process, po okrese, ve kterém se

nachází palírna.

První prohlídku v lihovaru podle svých slov

absolvoval už ve čtyřech letech. „Zatímco

normální děti v tomhle věku chodí do mazlicí zoo hrát si se zvířátky, já šel na exkurzi

do palírny,“ směje se. „Tady v Lynchburgu

nebydlí nikdo, kdo nikdy nepracoval v  palírně nebo aspoň nemá někoho z  palírny

v  rodině. Bez Jacka bychom dnes možná

byli už jenom město duchů.“

Záhadná sedmička

Jak se to ale stalo, že se pití vyráběné

v zapadákově uprostřed Tennessee stalo

nejznámější americkou whiskey? To je

dlouhý příběh, který začíná u neobvyklého přátelství.

Jasper Newton „Jack“ Daniel se údajně narodil v  roce 1850. Přesně to nevíme,

protože matriční zápis chybí. Jackovi záhy

zemřela matka a po smrti otce v občanské

válce se z  něj stal v  raném věku sirotek.

Coby mladíka si ho vzal do učení místní

kazatel a palič samohonky Dan Call, u něhož se Jack naučil řemeslu. Ne přímo od

Dana, ale od osvobozeného otroka Nathana Greena. Poté, co se Jackovi konečně dostalo do rukou dědictví po otci, pak v roce

1875 rozjel lihovar se všemi razítky.

Jack Daniel’s je dnes mimochodem nejstarším registrovaným lihovarem na území

USA. „Je samozřejmě možné, že někde se

samohonka pálí i  déle než dvě stě let, ale

věřte mi, že jsme skutečně nejstarší,“ přesvědčuje Jed.

Zmiňovaný Green se stal Jackovým

prvním zaměstnancem a  vůbec prvním

vrchním lihovarníkem tmavé pleti v historii

země. Speciálně na území bývalé Konfederace nevídaná věc. Lihovar se pak utěšeně

rozrůstal. V  průběhu času došlo na ikonické láhve čtvercového tvaru, i  označení

„No. 7“ na etiketách. Jak se tam dostalo?

„Dostáváme tuhle otázku často, ale nikdo

netuší. Jack si tohle tajemství vzal s sebou

do hrobu. Můj tip je, že sedmička je prostě

šťastné číslo,“ říká Minh.

Čtyřicet let pinožení

Whiskey hodně pomohlo, když obdržela zlatou medaili na světové výstavě v  St.

Louis v  roce 1904. Úspěch přišel právě

v době, kdy se v USA začalo čím dál hlasitěji mluvit o  zákazu alkoholu. „Tennessee

bylo jedním z prvních států, které prohibici

zavedly. Jackova rodina se s  týmem právníků snažila zákon napadnout u soudu, ale

nic nepomohlo,“ povídá Jed.

Lokální prohibice v  Tennessee začala platit v  roce 1910. Zákon lihovaru

39