Martin Kuciel

foodbloger, Cuketka.cz a Scuk.cz

SANSHO – PRAHA

Britský šéfkuchař, české maso od čumáčku po ocas

a kreativní asijská kuchyně. Zdánlivě nemožný mix, ale

přesto se mu výtečně daří už několik let. Ikonická jídla,

která musíte znát – soft shell slider, yuzu mušle s hovězími šlachami, bůček s melounem a sticky toffee pudding.

SASAZU – PRAHA

Nejzábavnější asijská restaurace v Praze. I když je spoluzakládající šéfkuchař Shahaf Shabtay už dávno pryč, Sasazu o své

kouzlo nepřišlo. Všechna jídla z menu tu mají společný

charakter – velmi výrazné chuti a omáčky dochucené

až na hranici kýčovitosti. To všechno v kombinaci

se surovinami, o kterých jste v životě neslyšeli, ale chutnají báječně.

Kamila Rundusová

kuchařka a foodblogerka

SAPA – PRAHA

Pokud chcete zažít autentickou asijskou kuchyni, nemůžete nikam jinam než do Sapy. Na jednom místě narazíte

na nespočet prodejců tradičních jídel, která chutnají jako na ulici ve Vietnamu. Blíž centru Prahy se nabízí Holešovická tržnice

a restaurace Tràng An nebo malé autentické bistro u haly č. 25. Zde

doporučuju polévku bún bò huē. Jiná, rádobyasijská bistra v Praze

pro mě bývají zklamáním.

KOISHI – BRNO

Restaurace Koishi v Brně nabízí asijskou kuchyni v tak trochu

jiném podání. Posílá ji na úplně jiný level, díky šéfkuchaři Petru

Fučíkovi, který si s rybami a mořskými plody umí poradit

jako málokdo. Za pozornost stojí i jejich sushi, které

připravuje z prvotřídních surovin mistr sushi Noritada Saito. Jídla těchto pánů vás přimějí se

do Koishi opakovaně vracet.

Jan Punčochář

šéfkuchař Grand Cru

YOSHIHASHI SUSHI – PRAHA

Díky Yoshihashi dostanete v centru Prahy skvělé sushi

za velmi přijatelnou cenu. Strohé, jednoduché, malé bistro,

ve kterém se o jídlo stará japonský mistr sushi. Můžu jen doporučit moc dobré omáčky, které tu podávají k masům i k zelenině.

Osobně mi velmi chutnala například grilovaná sépie, kterou vám

přinesou s domácí japonskou majonézou, nebo hovězí jazyk na grilu

s omáčkou ponzu.

YAMATO – PRAHA

Restaurace s nejchutnějším sushi v Praze. Šéfkuchař Marek Hora

je opravdu jednička. Používá prvotřídní suroviny, které skvěle

připravuje. Restaurace je trochu stranou centra, je tam klid

a velmi příjemně. Interiér je čistý, bílá zeď a dřevo, nic zbytečného a fantastický je i servis. Obsluha vám vždycky

vše vysvětlí a poradí. Doporučuji sushi na český způsob – s křenem, černým pivem

a tuňákem.

65